EURONEWS: „Sieranevada” candidatul României la Oscar

„Sieranevada” a avut premiera în Franţa în august şi-şi continuă calea. Filmul lui Cristi Puiu a fost prezentat la festivalul internaţional de film de la Salonic, în Grecia.

Discuţie cu cineastul român: „Punctul de pornire al filmului a fost comemorarea morţii tatălui meu. După înmormântare a fost o masă la care am vorbit despre multe lucruri, în principal despre politică, dar nu despre el, despre mort. Găsesc acest lucru destul de absurd şi comic. Şi trist. Câţiva ani mai târziu mi-am spus că trebuie să fac un film.”

Undeva în Bucureşti, la trei zile după atentatul de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, Lary – 40 de ani, doctor în medicină – îşi va petrece sâmbăta în sânul familiei întrunite pentru comemorarea defunctului.

Cristi Puiu: „Am propria mea teorie în ce priveşte cinematografia. Cred că există două tipuri de cineaşti. Cei care înregistrează în principal ce se întâmplă în afara capului lor. Ei ne dau acea tentă de realism. Şi mai sunt cei care ne dau poezie. Acestea fiind zise, în toate filmele să regăsesc cele două tipuri. Numai proporţia se schimbă.”

„Sieranevada” este candidatul României pentru intrarea în cercul închis al celor mai bune filme de limbă străină al premiilor Oscar.

Traducere: Andrei Suba

EURONEWS, 25 noiembrie 2016