Preşedintele Igor Dodon a respins propunerea unei întâlniri cu Traian Băsescu, fostul preşedinte al României

Igor Dodon, preşedintele nou ales al Republicii Moldova, a precizuat că el este „deschis la dialog cu toţi cei care respectă statalitatea Republicii Moldova”. „Probabil din acest motiv m-a sunat aseară Traian Băsescu, după interviul de la TVR1, solicitind o întrevedere pentru astăzi. Voia să vină cu sugestii și sfaturi? Nu am nevoie de sfaturile dînsului, nici de experiența lui de unionist neîmplinit. Uneori e mai bine să nu ai deloc experiență politică, decît să ai una ca a dumnealui…
Presupun că Băsescu, după rateurile din România, vrea să-și facă un partid sau o mișcare proprie unionistă în Republica Moldova și acum caută mijloace să se poziționeze față de președintele statului, care este statalist. Îi doresc succes în compania lui Ghimpu, Guțu și Pavlicenco. Se merită unul pe altul.
Eu sunt deschis spre comunicare cu toți cei care respectă statalitatea Republicii Moldova. În rest, fără supărări…”
Anterior, într-un interviu acordat pentru televiziunea română TVR-1, Dodon a spus că, după vizita sa la Moscova și la Bruxelles, intenționează să efectueze o vizită la București.
„Eu nu sunt anti-român și nu am fost niciodată anti-român, dar eu sunt anti-unionist. Da, avem rădăcini istorice comune, suntem frați, dar fiecare trebuie să fie la casa lui. Eu îi iubesc pe români, ca pe nişte vecini, ca pe nişte prieteni, dar ei nu trebuie să încalce statalitatea Moldovei”, a subliniat conducătorul ales al Moldovei.
Întrebat de un jurnalist despre atitudinea faţă de pacificatorii ruşi din Transnistria, Igor Dodon a explicat că „aceste aspecte vor fi rezolvate numai după reglementarea politică a conflictului”.

Unirea ca lozincă electorală

Băsescu a afirmat anterior că Moldova, prin alegerea lui Dodon, care se pronunţă pentru apropierea de Rusia, „Moldova a deviat de pe calea europeană”.
Sâmbăta trecută, el a avut o întâlnire la Chișinău cu alegătorii moldoveni, care au cetățenia română, în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din România, ce vor avea loc pe 11 decembrie. El a promis că, dacă devine deputat, va face tot posibilul pentru a realiza unirea Moldovei cu România.
„Una din primele mele inițiative va fi crearea Ministerului Unificării, care va coordona activitatea tuturor agențiilor guvernamentale în această direcție”, a declarat fostul conducător al României.
După ce a părăsit funcţia de preşedinte în decembrie 2014, el a spus că se va ocupa intens de proiectul pentru unificarea celor două state.
„Reunificarea cu Moldova trebuie să devină al treilea proiect național, după aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană”, a explicat el. În acest context, fostul şef al statului român a recunoscut că, pentru unire, „nu s-au creat deocamdată condiţiile necesare” fiindcă, în conformitate cu sondajele de opinie, această idee este susţinută de 20% din numărul moldovenilor. Politicienii din România lansează frecvent apeluri pentru fuziunea celor două state fiindcă acolo numărul susţinătorilor unirii este de aproape 68%.
Lui Traian Băsescu i s-a dat cetăţenia moldovenească.
Autoritățile de la Chișinău preferă să nu răspundă la astfel de propuneri de la București.
La rândul său, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, aflat în opoziție, al cărui lider a fost ales președinte, l-a criticat puternic pe Băsescu pentru apelurile prin care cere eliminarea statului moldovenesc. Socialiștii, care au cea mai mare fracțiune în parlament şi care controlează un sfert din numărul de mandate, au contestat la Curtea Constituțională decretul lui Nicolae Timofti,  președintele Republicii Moldova, pentru acordarea cetățeniei omologului său român. Ei au precizat în plângerea lor că nu se poate acorda cetăţenia în cazul în care solicitantul este implicat în activități teroriste, care vizează subminarea securității naționale, a ordinii publice, a sănătății sau a moralei poporului. Ei au atras atenţia asupra faptului că prin apelurile sale la lichidarea Moldovei, Băsescu se face vinovat de corupţie şi este suspect în mai multe dosare penale în România. Corespondent – Valerii Demideţkii./vpatrichi/fcostea

www.tass.ru – 28 noiembrie