2016. november 29

Az alkotmánybiróság felfüggesztette döntését az azonos neműek házasságának elismerésével kapcsolatosan

Az alkotmánybiróság felfüggesztette döntésének kihirdetését az azonos neműek házasságának elismerésével kapcsolatosan benyújtott észrevételről.Valer Dorneanu, az alkotmánybiróság elnöke bejelentette, hogy a döntést megelőzen a birók kérdéseket intéznek az Európai Unió Biróságához és az ügyet elhalasztják a válasz megérkezéséig.Mint ismeretes, az ACCEPT Egyesület és a Megkülönböztetés ellen küzdő Koalició júliusban két férfi esetét ismertette, akik beperelték a román államot, mivel nem ismerte el a 2010-ben, Brüsszelben megkötött házasságukat. Másrészt, a Koalició a Családért nevű szervezet törvényjavaslatot terjesztett a Szenátus elő az alkotmány módositására. A javaslat szerint – amelyet három millió állampolgár irt alá és az alkotmánybiróság jogosnak találta – a család egy férfi és egy nő házasságára alapszik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Kedden ülésezett az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa

Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) keddi ülésén úgy döntöttek, hogy 500 katonával egészitik ki 2017-ben a Románia területén kivül különböző hadműveletekben és küldetésekben részt vevő román katonák számát.Mint Klaus Iohannis államfő aláhúzta, a figyelmet továbbra is a NATO afganisztáni, illetve az Észak-Atlanti Szövetség balkáni szerepvállalásában való részvételre összpontositják. Ugyanakkor a belügyminisztérium 1.527 csendőrt és rendőrt bocsát rendelkezésre, s ezek közül 758 küldetésekben vesz részt, mig 769-et parancsra sorakoztatnak majd fel. A keddi ülésen elfogadtak egy közép- és egy hosszú távú akciótervet is Románai és Moldova Köztársaság között fenntartott viszonyra vonatkozóan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Klaus Iohannis államfő beleegyezését adta a korrupcióval gyanúsított három volt miniszter elleni bűnvádi eljárás megkezdésére

Klaus Iohannis államfő kedden hozzájárult, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson három volt miniszter ellen, akiket a Microsoft-ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsít a vádhatóság. Microsoft 2-nek nevezett dossziéban Dan Nica és Adriana Ţicău volt informatikai miniszter, illetve Alexandru Atanasiu volt oktatási miniszter ellen indul eljárás. A DNA szerint a bukaresti oktatási és informatikai tárca, valamint a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.29)

A szakszervezeti tárgyalásokat a parlamenti választások után folytaják

Két hét közben találkoznak a szakszervezetek és a munkáltatók, hogy megállapitsák a jövő évre érvényes minimálbér értékét. Ezt követően, a kormány – mandátuma lejártáig – kijelöli a minimálbért, a törvényes előirásoknak megfelelően. A szakszervezeti tagok 1.450 lejt követlelnek január 1-től, mondotta Bogdan Hosszu, az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség elnöke miután hétfőn tárgyalt a kormány képviselőivel.”Úgy döntöttünk, hogy január 12-13-a után ujból találkozunk, valószinülg január 14-én, amikor sor kerül a kormányülésre is és eldöntik a jövő évi, garantált minimálbér értékét”, mondotta Bogdan Hosszu. Egy felmérés alapján a kormány a szakszervezeteknek a minimálbér legtöbb 200 lejjel való emelését javasolta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)/rganciu