Domnul profesor Florin Țurcanu, Cavaler al Legiunii de Onoare

 

ambasada_frantei_romania1Domnul Florin Țurcanu, profesor universitar la Facultatea de științe politice din cadrul Univerității București , a fost distins de către Preşedintele Franţei, E.S. domnul François Hollande, cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler . Înalta distincţie i-a fost înmânată de către E. S. domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, 28 noiembrie, la Reședința Franței.

Aveți o reputație incontestabilă în domeniul istoriei politice contemporane, și în special în domeniul interacțiunilor dintre Franța și România, iar toți cei prezenți aici știu că acestea sunt numeroase și bogate.Sunteți deosebit de apreciat pentru spiritul independent și pentru calitatea cercetărilor dumneavoastră, în care pasiunea pentru Franța și pentru România nu cedează niciodată în fața rigorii și obiectivității. La aceste calități profesionale și intelectuale, se adăugă și calitățile dumneavoastră umane incontestabile, dublate de o mare naturalețe și de o mare generozitate ”, a declarat domnul Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței în România.

dl-florin-turcanu „Renașterea științelor sociale, modernizarea gândirii istorice, crearea domeniului științelor politice sunt de neconceput în România de după 1989 fără sprijinul intelectual și instituțional al Franței. Ingeniozitatea programelor, perseverența în aplicarea lor, voluntarismul creator a unui mare număr de francezi și români, circulația profesorilor și cercetătorilor între cele două țări, memoria, regăsită, a unei istorii intelectuale comune, care oferea baze pentru a construi și motive pentru a spera – am fost martor și modest actor al tuturor acestor lucruri și este un motiv de bucurie pentru mine” a spus, în discursul său de răspuns, domnul Florin Țurcanu.

Domnul Florin Țurcanu este absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și deținător al unei diplome de studii aprofundate (DEA) al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. În 2004 a fost numit conferențiar al Facultății de Științe Politice a Universității din București, iar din 2008 este profesor  în cadrul aceleiași Universități. Pe parcursul carierei sale, domnul Țurcanu a fost profesor asociat sau profesor invitat la numeroase instituții de învățământ din Franța, printre care Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Ecole Normale Supérieure,  Maison des Sciences de l’Homme, Université de Bourgogne. În 2003 a publicat la Editions La Decouverte din Paris biografia „Mircea Eliade. Le prisonnier de l’histoire”, apărută și în limba română la editura Humanitas.