La Havana, au început ceremoniile în memoria lui Fidel Castro

La Havana, au început ceremoniile în memoria lui Fidel Castro, decedat vineri, la 90 de ani. Acestea vor dura o săptămână şi vor culmina cu funeraliile fostului dictator, duminică. Fidel Castro va fi omagiat între alţii de preşedinţii Venezuelei, Boliviei şi Republicii Nicaragua şi de o delegaţie rusă, fără preşedintele Vladimir Putin. La Havana, mâine, va fi prezent fostul rege al Spaniei, Juan Carlos.

Relaţiile Spaniei cu insula sunt preponderent comerciale, Spania fiind primul investitor în Cuba, cu 45% din totalul investiţiilor străine. Peste 200 de firme spaniole sunt stabilite acolo, cu precădere hoteluri şi firme de construcţii şi de gestiune turistică, iar sumele cresc de la an la an, mai ales că, în ultima perioadă, regimul de la Havana s-a deschis spre colaborarea cu companiile străine. În Cuba activează şi principalele bănci spaniole, precum şi cea mai importantă aerolinie – Iberia. Analiştii spun că oamenii de afaceri sunt optimişti în privinţa unei şi mai mari deschideri, dat fiind că moartea lui Fidel Castro poate însemna începutul unei etape. În mod cert, aşa cum spune analistul Ramón Lobo, într-un articol intitulat „Dacă Fidel a greşit mult, inamicii lui au greşit şi mai mult”, Castro rămâne în memoria istorică pentru că a încălcat două promisiuni din aşa-umitul Manifest din Sierra Maestra, care a marcat începutul revoluţiei în Cuba: regenerarea democratică şi libertatea. Dovada o reprezintă deţinuţii politici care plătesc astăzi cu închisoarea infracţiunea de a-şi fi exprimat opiniile. Fidel şi apropiaţii lui au trecut, mai spune Ramón Lobo, de la efortul de a schimba lumea la cel de a se menţine la putere cu orice preţ. În luna  aprilie a acestui an, la 90 de ani, Castro a ţinut ultimul său discurs în faţa Partidului Comunist, în care încerca să explice de ce a devenit comunist şi cum ar vrea să rămână în istorie.
Fidel Castro: „De ce am devenit socialist, adică, mai clar, de ce am devenit comunist? Acest cuvânt exprimă ideea cea mai distorsionată şi calomniată din istorie. Ştiu că dumneavoastră nu aveţi nevoie de această explicaţie, dar, poate, unii dintre cei care ascultă – da. Vorbesc doar ca să se înţeleagă mai bine că nu sunt ignorant, extremist, nici orb şi nici nu am căpătat ideologie pe cont propriu, studiind economia”.
Fidel Castro a fost un maestru al propagandei şi al manipulării maselor şi s-a menţinut la putere cu ajutorul blocului sovietic, care a văzut în Cuba vehiculul perfect pentru a deranja Statele Unite ale Americii în plin Război Rece. Havana a primit bani şi a semnat cu URSS acorduri importante pentru comercializarea petrolului şi a zahărului. Ulterior, începând cu anii ’90, Fidel a mai avut parte doar de sprijinul necondiţionat al Venezuelei. Unii analişti susţin că embargoul american survenit în urma naţionalizării rafinăriilor care refuzau să prelucreze petrolul rusesc a fost inutil, deoarece nu a făcut decât să perpetueze un regim închistat şi care, în fond, a pedepsit un popor întreg timp de jumătate de secol./mpetre/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 noiembrie)