Guvernul a decis să aloce mai mulţi bani pentru Programul „Prima Casă”

Guvernul a decis, în şedinţa de astăzi, să aloce mai mulţi bani pentru Programul „Prima Casă”. O altă măsură adoptată a fost majorarea indemnizaţiilor lunare pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Reporter: Petruţa Obrejan – Plafonul programului „Prima casă” pentru acest an a fost suplimentat cu 250 de milioane de lei – a declarat la finalul şedinţei săptămânale, purtătorul de cuvânt al guvernului, Liviu Iolu. El a precizat că măsura a fost decisă ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în program.

Liviu Iolu: În primele luni ale anului au fost acordate 27.329 de garanţii în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. Practic în acest an plafonul va ajunge undeva la 2,8 miliarde de lei, o depăşire a plafonului faţă de anul trecut.

Realizator: Tot astăzi, executivul a adoptat prin memorandum şi strategia pe cinci ani, referitoare la evoluţia programului „Prima casă”, astfel încât persoanele fizice, constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an.

Liviu Iolu: Pentru locuinţele mai noi de cinci ani rămân aceleaşi condiţii, de finanţare, de acordare a creditului şi garanţiilor şi aceeaşi garanţie şi avans. Pentru cele mai vechi de cinci ani garanţia se reduce la 40% în loc de 50% pentru locuinţele noi.

Reporter: De asemenea, cunatumul indemnizaţiilor lunare cuvenite invalizilor de război, veteranilor precum şi văduvelor de război a fost majorat cu 75% faţă de valoarea actuală. Potrivit lui Liviu Iolu, aceste indemnizaţii se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2017. La propunerea Ministerului Muncii a fost adoptată şi o hotărâre prin care cuantumul ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor şi văduvelor de război, precum şi răniţilor de război a fost stabilit la 335 de lei./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie