Manifestări dedicate Zilei Naţionale în Italia

În Italia, unde trăiesc peste 1,5 milioane de români, se organizează anul acesta mult mai multe manifestări dedicate Zilei Naţionale.
Reporter: Elena Postelnicu: Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României au început în Italia încă de duminică. Anul acesta, ca niciodată, nu numai cele două ambasade ale ţării noastre în Peninsulă marchează această zi, ci şi numeroase asociaţii de români.
-: Ziua României, ziua noastră a românilor!
-: La mulţi ani de Ziua României tuturor românilor oriunde s-ar afla!
Reporter: Aţi venit astăzi aici la Columna lui Traian îmbrăcată într-un costum popular. Din ce zonă?
-: Zona Clujului. Aşa susţinem România. Susţinem toţi românii din Italia, în special din Roma, care vin la toate manifestaţiile pe care le organizăm.
Reporter: De câţi ani sunteţi aici în Italia?
-: De zece ani.
Reporter: Şi în fiecare an sărbătoriţi această zi?
-: Da, în fiecare an.
Reporter: Noul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu Zăpîrțan, a avut deja ocazia să sărbătorească Ziua României.
Liviu Zăpîrțan: Mă bucur că am putut primi zeci, aţi văzut sute de invitaţi, personalităţi ale vieţii culturale, ale vieţii academice, din universităţile vaticane, din instituţiile Vaticanului. Mulţi compatrioţi care au venit să cinstească împreună cu noi Ziua Naţională.
Reporter: Şi ambasadorul României în Italia, George Bologan, a participat deja la primele evenimente dedicate Zilei de 1 Decembrie.
George Bologan: Mesajul unităţii este prima şi cea mai profundă semnificaţie a Zilei Naţionale, este o zi a responsabilităţii în faţa prezentului. Cu atitudinea şi conştiinţa noastră ne scriem istoria. Îmi doresc ca aniversarea a 98 de ani a unităţii naţionale să trezească în naţiunea noastră energia interioară, forţa şi hotărârea să fim uniţi în a continua ceea ce este bun şi să ne gândim mereu la viitor. Exemplul mobilizator al trecutului poate fi folosit pentru prezent, pentru a defini locul nostru în Europa şi în lume.
Reporter: Până la 8 decembrie, inclusiv, numai la Roma sunt organizate alte zece spectacole pentru Ziua Naţională. Printre ele este unul susţinut de un italian /…/
-: Eu sunt italian, dar mă simt român, mă simt român sută la sută. Fac acest efort, pentru că vreau ca şi alţi italieni să afle că românii reprezintă un popor excepţional şi că merită tot ceea ce le putem oferi din partea noastră, atât respect, cât şi o valorizare a istoriei şi tradiţiilor lor./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie