Manifestări dedicate Zilei Naționale organizate de ICR în străinătate

Mai multe manifestări culturale – expoziții, concerte – sunt organizate în această perioadă, cu ocazia Zilei Naționale, de reprezentanțele Institutului Cultural Român (ICR) în străinătate, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României.

* ICR Chișinău marchează Ziua Națională printr-un concert extraordinar de muzică clasică, organizat, marți, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, care este susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, și de celebrul violonist român Alexandru Tomescu.

Un alt eveniment organizat de ICR Chișinău cu acest prilej este concertul „Sub Zodia Mariei”, în data de 5 decembrie, care va avea loc la Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, fiind susținut de Maria Gheorghiu (Gorghiu).

* ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează o serie de concerte susținute de Ansamblul Cununa Carpaților la Edirne, Ankara și Istanbul, pe 27, 29 noiembrie și pe 1 decembrie.

* ICR Viena și Ambasada României în Republica Slovacă marchează Ziua Naţională a României printr-un concert extraordinar al artistului și dirijorului Nicolae Voiculeț (nai) alături de Klaus Dieter Untch (orgă) şi Orchestra România, pe 1 decembrie, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava.

* ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, organizează marți un concert susținut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm.

* De asemenea, ICR Lisabona sărbătorește importantul eveniment prin prezentarea colecției „Zestrea” by Liliana Țuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părți din colecție în cadrul recepției organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziției, care va fi deschisă până la 12 decembrie. Totodată, ICR Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 — 6 decembrie.

* ICR Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Națională a României, ICR susținând, în perioada 2 — 4 decembrie, turneul Corului de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Tot pe 2 decembrie va avea loc vernisajul Bienalei Internaționale de Sticlă, la Haacht/ Belgia, expoziția fiind deschisă până pe 11 decembrie. Totodată, în perioada 29 noiembrie — 1 decembrie, ICR Bruxelles organizează două concerte la Luxemburg și la Haga, susținute de Maria Gheorghiu și Cătălin Milea.

* ICR Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia celebrării Zilei Naționale, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

* ICR Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătorește Ziua Națională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susținute de violonista Clara Cernat, un alt proiect al ICR Madrid, în parteneriat cu Asociația Culturală Obatala din Coslada, fiind expoziția „Instantanee de iarnă. Măști și costume tradiționale” — Fotografii de Florin Andreescu, care va fi expusă la Centrul Civic „El Cerro” din Coslada, până pe 20 decembrie.

* Ziua Națională este marcată și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția prin realizarea expoziției Abel de George Mircea în Noua Galerie. Deschisă în perioada 1 — 21 decembrie, aceasta include aproximativ 20 de picturi realizate de artist între 2006 și 2015.

* ICR Beijing va organiza, marți, la sediu, vernisajul expoziției de fotografie „România prin imagini”, iar pe 2 și 5 decembrie — două recitaluri de pian și fagot susținute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei.

* ICR Praga organizează, pe 4 decembrie, un concert extraordinar Nicolae Voiculeț pe scena din Piața Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga, iar ICR New York sărbătorește evenimentul prin trei concerte, din programul „Duelul viorilor”, susținute de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, și respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.

* În cadrul „Seriei Concertelor Enescu”, ICR Londra oferă publicului, pe 2 decembrie, recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniță, dedicat Zilei Naționale, iar Accademia di Romania din Roma propune, în aceeași zi, un concert tradițional de colinde „Armonii de Crăciun”, susținut de grupul vocal Arpeggio&Roua și invitații săi.

* ICR va organiza, cu ocazia Zilei Naționale, un concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința ambasadorului României în Republica Franceză.

Mai multe detalii pe: http://icr.ro/pagini/manifestari-dedicate-zilei-nationale-a-romaniei-organizate-in-reteaua-icr-din-strainatate