Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a fost reales în fruntea Fatah

La Ramallah se desfăşoară congresul Fatah, primul după şapte ani al principalei grupări palestiniene care controlează Cisiordania. În paralel, disidenţii palestinieni care nu au fost invitaţi sau care nu vor să participe şi-au organizat propria reuniune într-o tabără de refugiaţi. Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a fost reales astăzi în unanimitate în fruntea partidului său, Fatah, cu puţin timp înaintea începerii congresului organizaţiei. Convenţia Fatah reuneşte la Ramallah 1500 de membri de partid timp de cinci zile şi se aşteaptă o reorganizare în rândurile sale prin posturi care gravitează în jurul liderului Autorităţii Palestiniene. Analiştii estimează că acest congres nu va schimba fundamental programul organizaţiei. La congres cadrele de partid îşi aleg conducerea. Oricum, în consiliul revoluţionar 18 sunt desemnaţi de Comitetul central, condus de Mahmud Abbas. Tot el numeşte şi patru membri suplimentari în conducerea partidului. Nu este un secret pentru nimeni, conducerea Fatah a fost aleasă având girul lui Mahmud Abbas. Al şaptelea congres al partidului palestinian Fatah a fost amânat de mai multe ori. Peste 70% din delegaţi sunt cadre de partid care şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii lor în Cisiordania, mai mult decât la congresele anterioare. În spatele ritualului pentru camerele de luat vederi a fost întotdeauna liderul Fatah. Susţinătorii lui Mahmud Dahlan, un rival al lui Mahmud Abbas, nu au participat la eveniment din cauza sciziunii interne din partid.

Dimitri Diliani, ales în consiliul revoluţionar precedent în 2009 nu a fost invitat în acest an deoarece el a declarat public: „Noi aducem o nouă voce”. Diliani intenţiona să organizeze o conferinţă de presă la Ramallah, dar a renunţat, după ce a fost ameninţat cu moartea de serviciile de securitate, relatează surse locale citate de presă. Sistemul anilor ’60 nu mai funcţionează în 2016, a firmat Jibril Rajub din Comitetul central al Fatah, venit din serviciile palestiniene de securitate. El este în ultima vreme un susţinător foarte activ al sportului palestinian. Rajub a recunoscut că a fost o greşeală că Diliani şi alţii nu au fost invitaţi. El a dat asigurări că nimeni nu este vizat şi prioritatea este ca acest congres să aibă loc.

Saeb Erekat, numărul doi din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că acest congres alege liderii pentru pasul următor, un pas care pare complicat în condiţiile în care Autoritatea Palestiniană, respectiv Fatah controlează Cisiordania, iar organizaţia islamistă Hamas deţine controlul în zona Gaza, a explicat Saeb Erekat. Această divizare a împiedicat desfăşurarea alegerilor în teritoriile palestiniene timp de zece ani.

Abu Wasel Youssef din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, membru al organizaţiei teroriste Frontul Popular, susţine că OEP, ca entitate, este recunoscută pe plan internaţional şi orice schimbare în partid va avea impact asupra OEP. Se scrie istoria modernă, a declarat Mahmud Abbas în deschiderea congresului, lăudându-i pe fondatorii Fatah şi martirii care au murit pentru independenţă. Un purtător de cuvânt oficial al congresului a spus că există speranţa relansării mişcării Fatah pentru abordarea tuturor problemelor majore. După congres va urma o reuniune a Consiliului Naţional Palestinian./ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie