Mii de militari cu sute de mijloace tehnice participă la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf

Cu 98 de ani în urmă, în ziua de 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia – constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului – adopta Rezoluţia prin care se consfinţea atunci unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. 1 Decembrie este astăzi Ziua Naţională a României, numeroase acţiuni marchează evenimentul, în ţară şi în străinătate. Punctul de vârf este programat la Bucureşti, unde forţele armate vor defila pe sub Arcul de Triumf. Ne mai despart mai puţin de patru ore de parada militară din Capitală, la care participă peste 3000 de militari, cu câteva sute de mijloace tehnice. Se anunţă vreme frumoasă la Bucureşti, aşa că vor putea fi admirate şi primele aeronave F-16 ale Armatei Române. Cătălin Purcaru urmăreşte evenimentele de Ziua Naţională.
Reporter: Ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori, va avea loc peste o oră la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. Atracția zilei va fi însă de la ora 11:00, parada militară, care revine în Piața Arcul de Triumf din Capitală după ce în ultimii doi ani s-a desfășurat în Piața Constituției. Tre mii de militari și specialiști  din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, cu peste 300 de mijloace  tehnice vor defila pe sub Arcul de Triumf. În premieră  vor  zbura  și avioanele F-16 din  dotarea Forțelor Aeriene Române, formația de zbor fiind condusă de comandandul escadrilei, comandor Cătălin Micloș. Repetițiile generale pentru parada militară s-au desfășurat încă de săptămâna trecută, în prezența ministrulii apărării naționale, Mihnea Motoc.
Mihnea Motoc: Noi suntem complet încrezători că va fi o paradă militară la înălțimea momentului special pe care îl marcăm de 1 Decembrie anul acesta, anume împlinire a 100 de ani de la intrarea României în războiul de reîntrgire.
Reporter: Parada militară de 1 Decembrie marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, dar și inaugurarea Arcului de Triumf, după  aproape trei ani de consolidare și reabilitare./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 decembrie