2016. december 2

A mioveni-i Dacia autógyár dolgozói spontán tiltakozást tartottak

A mioveni-i Dacia autógyár vezetősége szerint helytelen volt az alkalmazottak spontán tiltakozása. A termelés pénteken egy órán át szünetelt, mivel a délelőtti váltás dolgozói a gyár épülete előtt lévő parkolóban tiltakozásba kezdtek, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy a gyár vezetősége nem biztositja munkahelyükre való szállitását. A gyár vezetősége szerint a tiltakozás indokolatlan volt, mivel november 29-én a szakszervezetekkel együtt egész sor intézkedésben állapodtak meg azt követően, hogy az alkalmazottakat szállitó két autóbusz balesetet szenvedett.Az intézkedések között szerepel, például, az ingázó munkásokat szállitó autóbuszok újbóli, mielőbbi ellenörzésének elrendelése. Mi több, a vállalalt vezérigazgatója kiszállt a helyszinre az ingázókat szállitó buszok állapotának felmérése érdekében, hangsúlyozták a vállalat képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Romániát a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet Végrehajtó Tanácsának élére választották

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW ) 21.-ik hágai konferenciáján – melynek munkálatai pénteken zárultak – a tagországok Romániát egyöntetű szavazattal, egy évre szólóan, megválasztották a szervezet Végrehajtó Tanácsának elnöki tisztségébe, nyilatkozta Brânduşa Predescu, Románia hágai nagykövete.Megjegyzendő, hogy 2013. október 11-én Oslóban a norvég Nobel-bizottság a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek ítélte a 2013-as Nobelbékedíjat, elismerve ezáltal a világ vegyifegyver készleteinek felszámolására irányuló több éves kitartó munkáját. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Önkéntesek pénzadományt gyűjtenek a nehéz helyzetben levő gyermekek megsegitésére

Az ország hét megyéjéből mintegy 3.000 önkéntes adomány-győjtő kampányba kezdett a nehéz helyzetben levő gyermekek megsegitése érdekében. Az önkéntesek egy része újrahasznositható anyagokból különböző tárgyakat készit, amelyeket az emberek annyiért vehetnek meg amennyiért gondolják. „Ez nem az egyedüli akció”, mondotta Alina Cotoi, a csapat koordinátora, megjegyezve: „Összesen 47 tanügyi egység vesz részt a jótékonysági tevékenységben, kezdve az ovodától elegészen a gyermekpalotákig. Ugyanakkor a 18 éven felüli gyermekek véradási akiót szerveztek. Az adományokból összegyült pénzt átadjuk majd a szülők által ehagyott, illetve súlyos egészségi porblémákkal küzdő gyermekeket segitő alapitványoknak”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

„Hazatérési útmutató” a külföldön dolgozó román állampolgároknak

A Világszerte élő románokkal kapcsolatot fenntartó hivatal szerint a román diaszpóra nagyrésze egy adott pillanatban haza szeretne jönni. E cél támogatásáért a román külügyminisztérium keretében működő hivatal nemrég úgynevezett „Hazatérési útmutatót” adott ki, az ország határain kivül élő és dolgozó, visszajönni szándékozó románok számára. Az útmutatót a külföldi románok kérdései alapján készitették el és hasznos információkat tartalmaz a román társadalomba való újbóli beilleszkedésük megkönnyitésére vonatkozóan. Külügyi becslések szerint 3,5-4 millió román telepedett le külföldön, s ezek közül több mint 2,8 nem uniós tagállamban él.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)/rganciu