Maratonul Scrisorilor 2016 – Amnesty International Moldova

Astăzi, 1 decembrie, Amnesty International Moldova a dat startul Maratonului Scrisorilor 2016.

Maratonul Scrisorilor  se va desfăşura în acest an în perioada 1 – 17 decembrie. Acesta este un eveniment anual internaţional, la care participă sute de mii de oameni, din zeci de ţări ale lumii. Aceștia scriu scrisori întru susţinerea victimelor guvernelor represive.  Este un eveniment similar cu cel care a pus bazele creării Amnesty International, cu 55 de ani în urmă.

Doritorii au posibilitatea să semneze mesaje întru susținerea a 6 persoane, din diferite țări ale lumii, dreptiurile cărora au fost încălcare.  Mesajele pot fi semnate la oficiul Amnesty International Moldova, dar și on-line, la adresa www.amnesty.md/maraton . Acestea vor fi expediate autorităților responsabile.

De asemenea, orice persoană sau grup este încurajat/ă să organizeze Maratonul Scrisorilor în comunitatea sa, şcoala sau universitatea în care activează sau studiază, la locul de muncă. În acest fel, vom contribui cu toţii la efortul global depus de Amnesty International, în scopul promovării și apărării Drepturilor Omului.

Oficiul AI Moldova va oferi toată asistenţa necesară în planificarea şi organizarea acestor evenimente (de ex: informaţii, materialele necesare etc).

Astfel, fiecare persaoană are posibilitatea de a scrie o scrisoare factorilor de decizie din ţările vizate, pentru a solicita soluționarea cazului, în favoarea Drepturilor Omului.

În acest an, vom scrie scrisori ce vizează 6 cazuri, din 6 ţări diferite, unde sunt încălcate grav Drepturile Omului, şi anume:

  1. Cazul studenților Bayram Mammadov și Giyas Ibrahimov din La data de 9 mai 2016, ei au fost arestați și acuzați de „posesie de droguri” după ce au scris, utilizând un pulverizator, un mesaj dur pe statuia fostului președinte al Azerbaidjanului, al cărui fiu, în prezent, conduce țara. Mesajul lor, ”Felicitări cu prilejul Zilei Sclavilor!”, un joc de cuvinte, prin care au parafrazat un alt slogan, ”Felicitări cu prilejul Zilei Florilor!”, care este sărbătorită la data de 10 mai – ziua de naștere a fostului președinte.
  2. Cazul lui Helen Knott din Canada. Guvernul Canadei a autorizat construcția unui baraj hidroenergetic masiv, care pune în pericol modul de viață al indigenilor din Valea Rîului Peace, din Columbia Britanică. Indigenii din acea regiune au cedat deja o mare parte din terenuri unor companii de extracție a petrolului și gazelor. În cazul în care totuși barajul va fi construit, ei vor pierde ultima bucată de pământ, unde ei acum vânează, pescuiesc și unde își țin ceremoniile sacre.
  3. Cazul lui Ilham Tohti, din China, care în luna ianuarie 2014 a fost arestat și condamnat la detenție pe viață – pentru așa numita “instigare la ură etnică” El reprezintă un grup etnic preponderent musulman, care este discriminat în regiunea sa de origine – localitatea Autonomă Uigură Xinjiang.
  4. Cazul lui Mahmoud Abu Zeid din Egypt. Fiind un jurnalist foto, a fost arestat în timpul unui protest pașnic la data de 14 august 2013, în timp ce-și făcea meseria. El este întemnițat în închisoarea Tora din Cairo, déjà de 3 ani; este infectat cu hepatita C și nu beneficiază de îngrijire medicală.
  5. Cazul lui Zeynab Jalalian din Iran, o activistă pentru drepturile minorităților etnice kurde din Iran, în special pentru drepturile femeilor, a fost condamnată la închisoare pe viață în baza unui „autodenunț”, pe care ea afirmă că l-a semnat după câteva luni de tortură.
  6. Cazul avocatei Eren Keskin din Turciacare a apărut în fața instanțelor judecătorești mai mult de 100 de ori pentru că a vorbit despre problemele minorității kurzilor din Turcia. În 1995, ea a stat 6 luni la închisoare pentru că a utilizat cuvântul „Kurdistan” într-un articol. Singura crima comisă de Eren a fost discursul ei împotriva nedreptăț Acest număr mare de procese înseamnă că ea ar putea fi întemnițată în orice moment, pentru o perioadă de timp mai lungă.

maratonul-amnesty-international-moldovaIdeea Maratonului a apărut la Varşovia și a fost inițiată de un grup local al Amnesty International Polonia. Cu timpul, Maratonul a devenit o campanie mondială. De la an la an, tot mai multe scrisori şi tot mai multe persoane se implică în acţiunile pentru promovarea drepturilor omului, astfel încât puterea mişcării mondiale Amnesty International este în creştere.

În fiecare an, datorită Maratonului Scrisorilor, avem posibilitatea să îmbunătăţim cu adevărat situaţia unuia sau a zeci de oameni ale căror drepturi au fost încălcate grav. Cei care au fost eliberaţi prin intermediul acestor scrisori recunosc că acestea i-au ajutat să beneficieze de justiție și deseori au fost ultima speranţă pentru cei arestaţi şi persecutaţi. Mesajele pot fi transmise de oricine dorește să-şi exprime poziţia personală faţă de încălcările drepturilor omului.

Vă rugăm să fiţi SOLIDARI şi să-i susţineţi pe cei ale căror drepturi au fost lezate, care au nevoie, în acest moment, de suportul DVS. Din experianţa anilor precedenţi, putem afirma cu siguranţă – o scrisoare  poate salva viaţa unui OM. Mesajele noastre, şi în acest an, ar putea ajuta aceste persoane  să depăşească situaţia în care se află acum.

Amnesty International Moldova apreciază implicarea tuturor în susţinerea victimelor abuzurilor drepturilor omului.

Scrisorile din anii trecuţi au schimbat câteva vieţi

phyoe-phyoe-aungPhyoe Phyoe Aung, care a fost întemnițată în urma protestelor pașnice din Myanmar, a fost eliberată.

Pe durata Maratonului Scrisorilor 2015, suporterii Amnesty din toată lumea, inclusiv din Moldova, au transmis peste 394,000 de scrisori întru susținerea studentei din Myanmar, Phyoe Phyoe Aung, solicitând autorităților din Myanmar eliberarea acesteia.

Vestea bună a venit după ce noul guvern din Myanmar s-a angajat să elibereze toți prizonierii de conștiință, cât mai curând posibil. O instanță de judecată din țară a renunțat la acuzațiile împotriva lui Phyoe Phyoe Aung și altor zeci de elevi implicați în protestele din luna martie 2015.

Eliberarea activistei Phyoe Phyoe Aung este un mesaj încurajator privind angajamentul noului guvern de a pune capăt arestărilor pe motive politice din Myanmar. Amnesty International va continua campaniile pentru eliberarea tuturor prizonierilor de conștiință.