În Bucureşti se deschid două importante târguri de sezon

În Bucureşti se deschid, astăzi, două importante târguri de sezon. În curtea Muzeului Ţăranului Român, Târgul de Sfântul Nicolae este dublat de vernisarea unei importante expoziţii dedicate meşteşugului tradiţional al coaserii iilor româneşti. La Muzeul Satului, timp de patru zile se desfăşoară târgul de cadouri al meşterilor populari şi artizani, despre care Mihaela Helmis a aflat detalii de la muzeograful Mariana Soare.

Reporter: Mihaela Helmis – Cei care vin la Bucureşti şi bucureştenii sunt aşteptaţi în aceste zile să-şi facă provizii pentru ceea ce pune de obicei în ghetuţe moş Nicolae. Cu ce-i aşteptaţi pe cei care vin la târgul de Sfântul Nicolae aici, la Muzeul Satului?
Mariana Soare: Meşterii populari au pregătit obiecte tradiţionale. Pe cei mici îi aşteptăm cu ateliere de creaţie cu specific de sărbători în cadrul programului „Vin sărbătorile… în sat, la Şosea!”, unde copiii vor intra în atmosfera sărbătorilor şi vor învăţa să facă sorcove, decoraţiuni pentru brad, felicitări de Crăciun şi Anul Nou, să orneze turtă dulce. Un alt program destinat copiilor dornici să asculte şi să construiască poveşti este cel numit „Căsuţa cu poveşti”. Pe 4 decembrie, de la ora 10:00, vă provocăm la un concurs: opera unui artist, Rita Şapira, văzută prin ochii copiilor, dar şi la o scurtă piesă de teatru de umbre, „Legenda lui moş Nicolae”, unde copiilor li se va prezenta pe înţelesul lor despre viaţa Sfântului Nicolae.
Reporter: Ce fel de meşteri sunt prezenţi în târg?
Mariana Soare: Mascagii, ceramişti, artişti plastici cu păpuşi, instrumente muzicale, podoabe populare, jucării, icoane, ouă încondeiate.
Realizator: Cele două târguri sunt deschise, zilnic, între orele 10:00 şi 18:00./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 decembrie)