RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Lege: Părinţii nu sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii, ci să ia decizii informate

Părinții nu vor avea obligația de a-și vaccina copiii, în condițiile în care decizia lor va fi una informată, anunţă ministrul Vlad Voiculescu. El a adăugat că Legea vaccinării este în stadiul avizării şi va deveni publică foarte curând.

Legea vaccinării are trei capitole mari. Pe de o parte, oferă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri. Acest aspect este esenţial, spune Vlad Voiculescu – citat de Agerpres. Dacă ai baza legală, poți să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri – explică el. Apoi, legea stabileşte clar responsabilităţile pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile județene de vaccinare, fie Ministerul Sănătății și celelalte instituții.
Vlad Vociulescu a făcut de asemenea referire la faptul că Ministerul Sănătății își va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare.
Pentru prima dată, Ministerul va spune că dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea. Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. Există sancțiuni, dar sancțiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, adaugă ministrul.
Voiculescu a subliniat că, în acest moment, există stocuri pentru toate vaccinurile.
Luna trecută, Ministerul Sănătăţii a lansat, printr-un clip video şi un site web (desprevaccin.ro), o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Ioana Haşu-Georgiev

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 3 decembrie