puc1Premiera de miercuri, 7 decembrie a templului liricii milaneze, teatrul ”La Scala” este marcată de o criză guvernamentală care i-a schimbat programul președintelui Republicii și nu numai, deoarece în ultimul moment au trebuit să decline invitaţia atât preşedintele Senatului, Piero Grasso, cât şi miniștrii Pier Carlo Padoan și Dario Franceschini. Cu toate acestea, spectacolul ”Madama Butterfly” în regia lui Riccardo Chailly, are toate ingredientele necesare pentru a seduce publicul, deoarece Chailly propune prima versiune a operei lui Giacomo Puccini, cea care a fost huiduită la debutul de la teatrul ”La Scala”, în anul 1904.
Regizorul leton Alvis Hermanis semnează o producție plină de sugestii exotice, inspirate din teatrul Kabuki şi din iconografia japoneză. Soprana uruguayană Maria José Siri debutează în rolul nefericitei protagoniste. La premiera de miercuri sera, în loja regală a faimosului teatru milanez vor fi prezenţi, alaturi de ceilalţi invitaţi şi patru locuitori din zonele afectate de seismul din octombrie, proveniţi din oraşele Ariccia şi Accumuli, invitaţi de primăria orașului Milano, care vor participa şi la dineul oragnziat de ”Società del Giardino” pentru 500 de persoane.
Alături de primarul oraşului, Giuseppe Sala, în loja decorată cu fluturi şi flori roz de stiliştii Dolce & Gabbana, se vor mai afla şi președintele regionii Roberto Maroni, prefectul Alessandro Marangoni, președintele consiliului regional, Raffaele Cattaneo, precum și reprezentanți ai politicii milaneze. A fost confirmată, de asemenea, prezența multor personalităţi, oameni de afaceri şi celebrităţi, precum fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, ambasadorul Japoniei Kazuyoshi Umemoto, sau primul balerin al teatrului ”La Scala”, Roberto Bolle.
Oraşul Milano se pregătește deja de o lună pentru această premieră, începând cu expoziţia de la Palazzo Reale, concepută ca un omagiu adus Japoniei.
„Chiar dacă politica italiană are o problemă pe care o pot înţelege, premiera de la Scala rămâne cea mai importantă din lume”, subliniază directorul teatrului, Alexander Pereira.
Ca de obicei, inaugurarea stagiunii lirice de la Scala a fost însoțită de demonstrații care au avut loc în afara teatrului, unde reprezentanţi ai centrelor sociale și ai principalelor sindicate au animat protestele lansând petarde şi legume.
”Pe podium defilează luxul, în timp ce în culise zace mortul…Silenzio în sală”, se poate citi pe un banner agăţat de activişti pe faţada primăriei. “The show must go off”, acesta este sloganul manifestaţiei, la care au mai participat, de asemenea, sindicatele de bază și Cub şi USB. În piață, unde flutură drapelul Kurdistanului, defilează un imens șarpe uman. „Ei sunt șerpii care sug viitorul nostru”, explică un protestatar.
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel

LA STAMPA (Italia), 7 decembrie 2016