TPI pentru fosta Iugoslavie se află la ultimul său proces

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie se află la ultimul său proces, cel al fostului comandant al armatei sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, judecat pentru genocid, complicitate la genocid, crime împotriva umanităţii şi violarea legilor războiului. El a rămas în istorie ca autorul moral al masacrului de la Srebrenica. Astăzi, la Haga, acuzarea îşi încheie pledoaria, iar între 9 şi 15 decembrie apărarea îşi va prezenta argumentele finale, verdictul urmând să fie pronunţat anul viitor. Cu detalii, corespondenta noastră, Claudia Marcu.

Reporter: Claudia Marcu – După mai bine de 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, procesul fostului general Ratko Mladici se apropie de final. Mladici este acuzat de genocid şi crime multiple împotriva musulmanilor şi croaţilor bosniaci în perioada 1992-1995, exterminarea populaţiei musulmane, agresarea sexuală a femeilor, asedierea şi terorizarea cetăţenilor oraşului Sarajevo. Srebrenica este un capitol special, Mladici fiind acuzat de executarea celor aproape 8.000 de musulmani. Ratko Mladici a fost arestat în 2011, după 16 ani de la emiterea primului mandat de arestare. Procesul a început în mai 2012. Un verdict este aşteptat spre sfârşitul anului viitor. Este ultimul proces al Tribunalului de la Haga, înfiinţat în 1993 pentru judecarea crimelor de război din Balcani din anii ’90.

Realizator: Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a fost înfiinţat în 1995 pentru a judeca gravele încălcări ale drepturilor omului comise în timpul războaielor din anii ’90, şi ca răspuns la ameninţările la adresa păcii şi a securităţii internaţionale cauzate de aceste încălcări./lalexandrescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie