Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a fost recompensat, anul acesta, cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de a pune capăt războiului civil, care a măcinat Columbia timp de 50 de ani. La Institutul Nobel, din Oslo, a avut loc, astăzi, conferinţa de presă a laureatului Premiului Nobel pentru Pace. Trimisul Radio România Actualităţi, Corina Negrea, transmite:

Reporter: Corina Negrea – Este primul acord de pace din lume, negociat de ambele părţi şi nu impuse de una celeilalte – spunea, astăzi, preşedintele columbian Juan Manuel Santos, la conferinţa de presă, de la sediul Institutului Nobel, norvegian, din Oslo. Un acord care a încheiat un sângeros război civil, soldat de-a lungul celor peste 50 de ani, cât a durat, cu sute de mii de victime şi în realizarea căruia un rol important l-au avut Cuba, dar mai ales Norvegia.

Juan Manuel Santos: Norvegia ne-a fost alături din prima zi. Ne-a sprijinit şi ne-a încurajat şi ne-a încurajat şi a jucat unul dintre cele mai importante roluri, alături de Cuba. Acestea sunt cele două ţări care ne-au sprijinit foarte mult. Cuba a găzduit negocierile, dar Norvegia a fost garantul realizării acestui acord istoric. Ne-a ajutat în multe dintre încercările diferite pe care le-am făcut în realizarea acestui acord cu FARC.

Reporter: Juan Manuel Santos a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pe anul 2016, pentru a fi încheiat un acord istoric, de pace, cu FARC, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia, punând, astfel, capăt, unui război civil care a durat peste 50 de ani.

Realizator: Mâine va avea loc la Stockholm, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel pentru chimie, fizică, medicină, ştiinţe economice şi literatură./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 decembrie