Chec întârziat de Moș Nicolae

dsci3239Tradițional, de Moș Nicolae pregăteam câte un chec, conform logicii: dacă de Moș Crăciun facem cozonac, de Moș Nicolae se potrivește fratele mai mic al cozonacului, și anume, checul (nu întrebați…)

Checul nu e deloc o chestie banală, chiar dacă nu mai e la modă. E bun rău! (mai ales dacă punem stafide și alte chestii în umplutură)

 Varianta asta de chec se face așa:

250 grame zahăr, 250 grame făină, 1/2 plic praf de copt,3 ouă, 100 grame unt, 1 lingură cacao, 1 ceșcuță de lapte, 2 linguri de stafide, 1 pumn de nuci măcinate, coajă de la o lămâie

Zahărul se freacă bine cu untul, se adaugă ouăle bătute, făina și praful de copt plus coaja de lămâie. Se pun separat două linguri din aluat. Se dizolvă cacaoa cu laptele puțin încălzit și se amestecă cu cele două linguri de aluat.

Amestecăm stafidele și nucile în aluatul de bază și turnăm totul într-o formă de… chec unsă cu unt și presărată cu pesmet (sau făină, dar cu pesmet iese mai gustos) Deasupra turnăm partea de aluat combinată cu cacao și formăm modele haotice cu furculița, ca să iasă un model cât mai aiurit. Pe urmă, la cuptor până trece testul scobitorii. Și iese foaaarte bun.

 Poftă bună!

 Daniela Sîrbu