Declaraţie de presă a preşedintelui PMP, Traian Băsescu

Traian Băsescu: PMP participă prima dată la alegeri legislative. Trebuie să vă spun că este pentru prima dată în viaţa mea de politician când sunt de acord cu Antena 3, care dă scorul partidului ca fiind 6 procente şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim-ministru datorită scorului PNL-ului. Da, pentru PSD nu s-a hotărât încă, poate caută şi ei cel mai bun prim-ministru.
Reporter: Şi acum e o uşă deschisă la dvs la negocieri /…/
Traian Băsescu: Poftim?
Reporter: Dacă cei din PSD vor căuta /…/
Traian Băsescu: Doamnă, eu cred că aveţi simţul umorului, nu? Până la urmă, în seara asta suntem veseli toţi, într-un fel sau altul. Ce pot să-i garantez PSD-ului este că va avea cea mai dură opoziţie la guvernare pe care a avut-o vreodată. Voi fi în opoziţie cu PSD şi probabil şi cu ALDE. Altfel, fac un apel la reprezentanţii PMP-ului în secţii, în secţiile de votare să rămână vigilenţi până la terminarea numărătorii buletinelor de vot, pentru că, din cartea lui Mitrea, ştim ce face de regulă PSD când se numără voturile. A mărturisit tehnica de fraudare. Asta este.
Reporter: Credeţi că viitorul premier va fi de la PSD?
Traian Băsescu: Este adevărat că n-au făcut 50%, dar diferenţa faţă de PNL este prea mare. Ştiu, /din/ propria mea experienţă, când a făcut PSD 39% şi DA-ul 32, şi până la urmă am reuşit să construiesc o majoritate, dar, aşa cum arată cifrele acum, e foarte greu. Diferenţa între PNL şi PSD e prea mare, pentru ca preşedintele să poată forţa constituţia, puţin.
Reporter: /…/ în zilele care urmează vor încerca să aibă discuţii /…/ joacă în continuare, spune Alina Gorghiu, există şanse…
Traian Băsescu: Unde joacă, doamnă? Că mă duc şi eu s-o văd, poate în Piaţa Victoriei.
Reporter: Aveţi în perspectivă să discutaţi cu cei de la PNL în contextul ăsta sau…
Traian Băsescu: Doamnă, dacă ne caută, discutăm, dar doamna Gorghiu a spus că nu discută cu PMP.
Reporter: Dar până acum aţi avut vreo discuţie, că v-aţi autopropus premier. Aţi avut vreo discuţie?
Traian Băsescu: Nu, le-am transmis prin viu grai, doamnă.
Reporter: /…/ în partea dreaptă a blocului politic şi din partea stângă?
Traian Băsescu: Ştiţi, când sunt apropiaţi, şi mai iei, cum am găsit eu soluţia imorală atunci, am rupt chiar din alianţa PSD-ului un partid, a fost o mişcare politică acceptabilă, la limită, dar acum diferenţa pare a fi prea mare, pare, pare. Dar, să vedem rezultatele finale. Cel puţin, după exit-poll-uri, diferenţa e mare ca să forţezi lucrurile.
Reporter: /…/ vă dă sub pragul de 5%.
Traian Băsescu: Ăla sigur e făcut de Dâncu. Nu?
Reporter: De doamna Udrea ştiţi ceva?
Traian Băsescu: Ce să ştiu?
Reporter: Dacă a obţinut voturile.
Traian Băsescu: Păi, de unde să ştiu? A anunţat cineva ceva?
Reporter: Dar din informaţiile pe care le aveţi?
Traian Băsescu: Ştiţi că, când primeşti, n-am vrut să spun cum, în casa omului, musafirul e dator să fie şi relativ decent. Adică, nu sunteţi cu Gâdea. Doamnă, nu vorbiţi cu Gâdea, /ci/ cu Traian Băsescu, e diferenţă mare. Punct.
Reporter: /…/ Sunteţi dezamăgit de rezultatul pe care deocamdată, conform exit-poll-urilor, /…/.
Traian Băsescu: Nu sunt, doamnă. Păi de şase luni, ne dau toate sondajele ba 4, ba 5, ba 4, ba 5. Sunt foarte mulţumit cu cifrele comunicate. 6% este un scor bun, care la redistribuire, la adunarea voturilor din diaspora, s-ar putea să mai crească.
Reporter: /…/.
Traian Băsescu: N-am făcut.
Reporter: Cum vă explicaţi, domnule preşedinte, că de la primele alegeri la care a participat PMP europarlamentare până acum a trecut PMP prin mai multe tipuri de alegeri şi a început să scadă din ce în ce mai mult, deşi continuă să rămână un partid nou în comparaţie cu celelalte partide?
Traian Băsescu: Nou, în sensul că participă pentru prima dată la câte un set de alegeri. Dar acum le-am trecut şi noi pe toate./cpodea/menescu

B1 TV (11 decembrie)