Revista presei internaţionale – 12 decembrie 2016

Presa internaţională urmăreşte îndeaproape rezultatul alegerilor parlamentare din România. Reuters citează sondajele făcute la ieşirea de la urne şi notează că Partidul Social Democrat, de stânga, a obţinut 45% din voturi, în timp ce Partidul Naţional Liberal, de centru-dreapta, a adunat puţin peste 20% din opţiunile electorale. Noul partid Uniunea Salvaţi România se află pe locul trei, fiind creditat cu cifre cuprinse între 8 şi 9%. Potrivit AFP, Partidul Social Democrat, susţinut de o bază electorală rurală şi vârstnică, beneficiază de pe urma unei campanii în care şi-a multiplicat promisiunile privind mărirea salariilor şi a pensiilor, într-o ţară în care sărăcia loveşte un locuitor din patru. The Washington Post aminteşte că „Românii au votat duminică în cadrul alegerilor parlamentare, la un an după ce un masiv demers anticorupţie l-a constrâns pe ultimul premier socialist să renunţe la putere. Ţara cu aproximativ 19 milioane de locuitori este una din cele mai corupte din Uniunea Europeană”, mai arată The Washington Post. The New York Times comentează că „Majoritatea partidelor sunt preponderent pro-UE, spre deosebire de ostilitatea populistă la adresa blocului, în creştere în alte state membre, inclusiv în Bulgaria învecinată unde candidatul pro-rus a obţinut preşedinţia, luna trecută”. Idee susţinută şi de Stratfor, care arată că „Indiferent care dintre partide câştigă, politica externă a României nu se va schimba radical. Majoritatea formaţiunilor susţin apartenenţa la UE şi NATO. Multe sunt totodată îngrijorate de creşterea agresivităţi Rusiei şi vor să menţină legături strânse cu SUA”. Trecând în revistă provocările cu care se va confrunta după alegeri România, Stratfor aminteşte că „Persistenţa corupţiei a slăbit postura ţării în cadrul blocului şi a împiedicat eforturile ei de a accede în spaţiul Schengen. Guvernul României va avea de asemenea probleme cu menţinerea sub control a cheltuielilor sale”.

La Repubblica scrie că „mai mult decât politicile diferitelor partide politice, în timpul campaniei electorale s-a discutat cu predilecţie despre corupție, în urma numeroaselor scandaluri care au marcat până acum era post-comunistă”. Le Figaro titrează „Corupția, miza legislativelor românești” şi arată că „Alegerile parlamentare ar putea permite electoratului să elimine candidații cei mai corupți dar, din păcate, principalele partide par cangrenate de acest rău”. „Corupţia marchează mersul alegerilor în România” scrie şi El Pais, care notează că „deziluzia cetăţenilor în privinţa situaţiei economice şi enorma breşă dintre România rurală şi îmbătrânită şi cea urbană au un rol cheie în aceste alegeri”. Ziarul Independent de la Chişinău scrie că cei mai activi votanţi din diasporă sunt cei din Republica Moldova. Iar ziarul Timpul, publicat tot la est de Prut, arată că în regiunea transnistreană au loc alegeri pentru conducerea liderului administraţiei separatiste, cele mai mari şanse avându-le actualul şef de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk şi președintele Sovietului Suprem, legislativul transnistrean. Potrivit RIA Novosti, Rusia speră ca după alegeri să se intensifice negocierile pentru reglementarea conflictului din Transnistria. Rămânând în registrul actualităţii politice, RAINEWS precizează că ministrul italian de externe în exerciţiu, Paolo Gentiloni, a acceptat mandatul președintelui Republicii de a forma noul guvern. La Stampa aminteşte că premierul Matteo Renzi a demisionat în urma eşecului referendumului privind reforma constituţională. Din publicaţia turcă Haberturk aflăm că două atentate consecutive produse la Istanbul s-au soldat cu 28 de morţi şi peste 150 de răniţi. Publicaţia aminteşte că atentatele teroriste au vizat forţele de poliţie şi că autorităţile indică pista unor atacuri comise de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK. Din Orientul Mijlociu, Al Jazeera reţine că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord prin care le oferă luptătorilor din opoziţie posibilitatea de a părăsi oraşul Alep, unde continuă luptele. Acordul le solicită luptătorilor Frontului Al-Nusra să se îndrepte spre nord-vestul provinciei Idlib dar le permite militanţilor din alte grupări să meargă către alte destinaţii, inclusiv zone aflate în apropierea frontierei cu Turcia.

Lupte intense se dau şi în oraşul istoric Palmira, care a fost recucerit de gruparea ISIS. The Guardian aminteşte că şi în mai 2015, oraşul a trecut în mâinile ISIS după un asediu de mai multe săptămâni iar numeroase vestigii istorice au fost distruse. Oraşul a fost recucerit în luna martie a acestui an de forţele regimului Assad, susţinute de aviaţia rusă, precizează The Guardian. Cu puţin timp înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Papa Francisc I primeşte în dar un film documentar care include cele mai emoţionante imagini înregistrate în anii pontificatului său. Il Messaggero scrie că „în acest mozaic gigant au fost incluse şi cele mai interesante fraze rostite de Bergoglio în timpul unor interviuri acordate posturilor de televiziune”. „Eu am senzaţia că pontificatul meu va fi unul scurt, de 4 sau 5 ani. E o senzaţie destul de vagă…poate să nu fie aşa, însă eu simt că Domnul m-a pus aici pentru o perioadă scurtă de timp”, încerca Papa Francisc I să îşi imagineze viitorul.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)