Şeful diplomaţiei ruse efectuează o vizită de două zile în Serbia

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, începe luni o vizită de două zile în Serbia, pe agenda vizitei fiind prevăzute întrevederi cu conducerea de stat a Serbiei şi participarea la reuniunea ministerială a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră. Lavrov va fi întâmpinat la aeroport de prim-vicepremierul Serbiei, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, şi apoi ministrul rus de externe se va întâlni cu preşedintele şi premierul Serbiei, Tomislav Nikolic şi Aleksandar Vucic.

Anterior premierul Serbiei a declarat că va discuta cu şeful diplomaţiei ruse teme politice, economice şi de colaborare militară. Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Cepurin a declarat că vizita ministrului rus de externe face parte din cadrul dialogului tradiţional dintre Belgrad şi Moscova şi a confirmat că şi premierul Rusiei, Dmitri Medvedev va vizita curând Belgradul. Cepurin a precizat că Lavrov vine la Belgrad cu „teme clare de discuţie” şi că va aborda cu oficialii sârbi subiecte legate de procesele internaţionale actuale, situaţia din regiune şi relaţiile bilaterale.

Ministerul rus de Externe a comunicat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ruse la Belgrad va fi efectuată o „analiză profundă” a problemelor bilaterale şi internaţionale şi vor fi examinaţi paşii concreţi pentru dezvoltarea colaborării. De asemenea, pe site-ul Ministerului rus de Externe se reaminteşte că Serbia nu a aderat la sancţiunile europene împotriva Moscovei şi că are o „poziţie echilibrată” în legătură cu evenimentele din Ucraina./rmihaj/fcostea

www.beta.rs – 12 decembrie