Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova sprijin financiar pentru dezvoltarea economiei din zonele de frontieră

 Republica Moldova va semna două acorduri privind asistența financiară din partea Uniunii Europene, în valoare de 49 milioane de euro, respectiv, 89 de milioane de euro. Decizia a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova.
Acordurile financiare vor fi semnate în cadrul Instrumentului european de vecinătate, încheiat între Republica Moldova, Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale și a guvernării publice din România.
Potrivit documentului, 49 de milioane de euro vor fi virate sub forma unui grant pentru finanțarea dezvoltării economice și a proiectelor de protecție a mediului din țările limitrofe bazinului Mării Negre.
Beneficiarii acestei subvenții vor fi Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Armenia, Bulgaria, Grecia, Turcia. Conform documentului, mai multe proiecte vor fi puse în aplicare, fiind concepute pentru a îmbunătăți standardele de viață ale oamenilor din regiunile limitrofe bazinului Mării Negre, printr-o creștere economică durabilă și pentru protecția mediului în general.
Programul prevede măsuri de promovare a afacerilor și a spiritului antreprenorial, pentru punerea în aplicare a politicilor ecologice coordonate și a unei acțiuni comune, prin reducerea deşeurilor marine în bazinul Mării Negre.
Ajutorul de 89,1 milioane de euro va fi acordat sub forma unui grant pentru dezvoltarea proiectelor de la frontierele regiunilor din Republica Moldova şi România. Aceste proiecte vor cuprinde acţiuni comune în domeniul educaţiei, în domeniul conservării şi apărării moştenirii istorice şi a securităţii de frontieră.
În ambele cazuri, acordul presupune co-finanţarea din partea beneficiarilor în proporţie de 10%. Acordurile vor fi semnate pe 12 decembrie de către guvern, după care vor fi transmise spre ratificare la parlament./vpatrichi/menescu

(www.pan.md – 11 decembrie)