România are parte de o evoluţie macroeconomică favorabilă, declară viceguvernatorul BNR Liviu Voinea

România are parte de o evoluţie macroeconomică favorabilă – declară viceguvernatorul băncii centrale, Liviu Voinea. S-au redus şi riscurile la adresa stabilităţii financiare a ţării, a mai spus astăzi reprezentantul BNR, însă ele rămân semnificative. Principalul risc ţine de posibilitatea deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. Alte riscuri ar fi cadrul incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar, incertitudinile privind construcţia bugetară şi cele legate de spaţiul comunitar:

Liviu Voinea: România este într-o situaţie macroeconomică favorabilă, iar riscurile s-au diminuat, dar ele rămân semnificative şi din acest motiv este importantă o conduită prudentă a ministrului de politici macroeconomice. În ce privşte sectorul bancar, are capacitatea de a gestiona evoluţii nefavorabile. Rata solvabilităţii a rămas la un nivel ridicat, aproape de 19% în septembrie 2016, profitabilitatea s-a consolidat, lichiditatea nu reprezintă o constrângere pentru bănci – toate acestea pe fondul menţinerii unui grad de acoperire cu provizioane peste valoarea medie din Uniunea Europeană.

Realizator: Liviu Voinea a mai precizat că dinamica pozitivă a economiei este sustenabilă, deoarece majoritatea excedentului de cerere din perioada 2011-2016 a fost acoperit de oferta internă – ne-a transmis reporterul nostru Iulian Olescu./amirea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie