Ministerul rus al Apărării: militanţii ISIS au fost izgoniţi din toate cartierele oraşului Alep

În urma ofensivei, armata siriană i-a învins pe luptătorii ISIS din toate cartierele Alepului, care se aflau sub controlul teroriştilor, a comunicat generalul-locotenent Viktor Poznihir, adjunctul comandantului Direcției Operații Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ruse.
În timpul luptelor, armata siriană guvernamentală a ucis peste 900 de terorişti, a distrus zeci de blindate, maşini militare şi arme grele.
„Ca urmare a operaţiunilor ofensive, rebelii au fost alungați din toate cartierele care fuseseră sub controlul lor. În timpul luptelor, armata siriană a lichidat peste 900 de terorişti, a distrus zeci de arme grele și echipamente militare,” a spus Poznihir.
„Prin aceste operaţiuni, au fost eliberate complet 105 cartiere din oraşul Alep de pe o suprafaţă de 78,5 kilometri pătraţi”, a adăugat generalul.
Această ofensivă pentrru redobândirea controlului trupelor siriene guvernamentale asupra părţii de est a oraşului şi înfrângerea militanţilor reprezintă opera armatei guvernamentale, susţinute de miliţiile locale de la începutul lunii noiembrie.
Alţi 3.000 de jihadişti au ieşit de bunăvoie din Alep. Peste jumătate din numărul lor au fost amnistiaţi. În plus, peste jumătate din numărul lor au fost scoşi cu transportul rutier din Alep. „Prin coridorul umanitar, special creat din districtul Salah al-Din, în direcția satului Al-Rashidin-4, în prezent se transportă mai mult de 1.000 de persoane. Pentru aceasta, s-au adus 20 de autobuze furnizate de către autoritățile siriene și 10 ambulanțe rapide de la „Semiluna Roşie”, a spus el.
Pe timpul operaţiunilor, au fost scoşi din oraşul Alep peste 100.000 de oameni, din care peste 47.000 de copii. Ei au fost distribuiţi în punctele stabilite anterior de primire a refugiaților și prevăzute cu mese calde, iar celor care au avut nevoie li s-a acordat ajutor medical.

Constiuirea organelor puterii locale

De asemenea, Poznihir a spus că formarea autorităților locale va începe în zonele eliberate din Alep, în viitorul apropiat.
„În zilele următoare, în zonele eliberate din Alep, cu sprijinul Centrului rus de reconciliere, începe formarea autoconducerii locale, care să-și asume treptat responsabilitatea deplină pentru restabilirea păcii în oraș”, a spus Poznihir.
Viktor Poznihir a precizat că jihadiştii i-au împuşcat pe părinţi în faţa copiilor, ca o măsură de intimidare, în cazul în care aceştia erau suspectați de simpatii faţă de guvernul sirian.
„Conform mărturiei civililor care au scăpat de teroriști, insurgenții i-au masacrat pe locuitorii din estul Alepului. I-au împuşcat în faţa propriilor copii numai pe baza suspiciunilor că ar simpatiza cu Guvernul Siriei”, a spus el.
Geniştii ruşi au deminat o suprafaţă de 107 hectare din Alep. „În total, geniştii ruşi au deminat 307 clădiri, din care 37 erau obiective sociale importante. Au fost verificate 30 de kilometri de drumuri, au dezactivat 2.742 obiecte explozive pe această suprafaţă de 107 hectare,” a spus Viktor Poznihir, adjunctul comandantului Direcției Operații Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ruse.
Generalul rus a precizat că, după deminarea tuturor obiectivelor sociale importanmte, vor începe imediat reparaţiile. În unele cartiere, s-a reluat alimentarea cu apă şi s-a reparat instalaţia electrică.
Au revenit pe la casele lor peste cinci mii de civili, inclusiv 1.529 de copii./vpatrichi/schelaru

(www.tass.ru – 15 decembrie)