Revista presei internaţionale – 15 decembrie 2016

Cu ghilimelele de rigoare, liderii europeni urmează să se întâlnească astăzi „pe un teren minat” pentru a aborda o serie de subiecte „sensibile, explozive, care le-ar putea bubui în faţă”, sintetizează Euractiv summit-ul european care începe la Bruxelles. „Consiliul European se reuneşte pentru prima dată în noul format, urmând să se încheie mai devreme, cu un dineu informal la care premierul britanic Theresa May nu este invitat”, precizează Euractiv, comentând că agenda reuniunii va include punctele fierbinţi ale actualităţii, precum Siria, criza refugiaţilor, Ucraina, Rusia, Brexit şi Trump. The Telegraph notează că premierul May „ar urma să primească un tratament rece la Consiliul European, unde liderii celor 27 de state UE rămase se întâlnesc la un dineu privat pentru a discuta cum să menţină un front unit împotriva Marii Britanii”.

Cu doar o zi înaintea summit-ului liderilor UE, Parlamentul European transmite un semnal de alarmă şi un mesaj de solidaritate cu locuitorii din Alep, oraş asupra căruia au fost reluate bombardamentele. Le Soir arată că „în Parlamentul European de la Strasbourg s-au înmulţit apelurile de ajutorare a locuitorilor din Alep, prinşi în capcana bombardamentelor. ‘Sute de mii de oameni trăiesc infernul pe pământ’, a spus Manfred Weber, liderul PPE, principalul partid din Parlament”. Situaţia continuă să fie extrem de încordată în regiunea Alepului, unde acordul de încetare a focului a fost încălcat la doar câteva ore după ce a intrat în vigoare. Potrivit ziarului The Independent, „atacurile aeriene au fost reluate la Alep în urma unor incidente calificate de ministrul rus al apărării drept o încălcare de către rebeli a armistiţiului fragil”. Acordul de încetare a focului, ai cărui artizani sunt Turcia şi Rusia, urmărea deschiderea unui coridor umanitar, arată The Independent dar precizează că autobuzele regimului Assad au părăsit punctul de întâlnire fără pasageri, ceea ce sugerează că evacuările vor fi din nou întârziate. „Armistiţiul a căzut exact când finalul devenea vizibil”, titrează The Time şi comentează că „reluarea bombardamentelor de către regimul Assad sporeşte riscul ca forţele guvernamentale să încerce să cucerească restul Alepului cu forţa, punând în pericol zecile de mii de civili rămaşi”. Reluarea atacului vine la doar o zi după ce Naţiunile Unite au avertizat că există informaţii potrivit cărora forţele loiale regimului au început să intre în casele localnicilor şi să omoare civili, scrie The Guardian. La Paris, primăria încearcă să tragă un semnal de alarmă în privinţa dezastrului de la Alep prin stingerea luminilor Turnului Eiffel. Potrivit Le Parisien, decizia a fost luată „pentru a denunţa situaţia insuportabilă trăită de ultimii locuitori ai oraşului sirian”. Primarul Parisului, citat de Le Figaro, motivează – cităm – că „această măsură simbolică aplicată unui monument cu vizibilitate internaţională urmăreşte să avertizeze încă o dată comunitatea internaţională în privinţa urgenţei de a acţiona”.

În Turcia, preşedintele Erdoğan anunţă „mobilizare naţională împotriva terorismului”. Potrivit ziarului Habertürk, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan anunţă o schimbare de atitudine, arătând – cităm – că „deja nu mai putem sta în defensivă”. Şeful statului turc le-a adresat forţelor de securitate mesajul „Nu vă feriţi niciodată să vă folosiţi prerogativele până la capăt. De acum, atât teroriştii din munţi cât şi cei din oraşe să ştie că nimeni nu îi sprijină şi să nu mai aibă niciun moment de linişte”.

Într-un context în care nevoia de acţiune este mai stringentă decât oricând, revista Forbes încearcă să răspundă întrebării „care sunt cei mai puternici oameni de pe planetă?”. Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, revista a întocmit un clasament în care, pentru al patrulea an la rând, prima poziţie este ocupată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. El este urmat în top trei de preşedintele recent ales al Statelor Unite, Donald Trump, şi cancelarul german, Angela Merkel. Forbes îşi motivează decizia astfel: „Preşedintele Rusiei continuă să obţină tot ce îşi doreşte, din ţara mamă, până în Siria şi la alegerile americane. Donald Trump are imunitate la scandal, are ambele camere ale Congresului de partea sa şi o avere de miliarde de dolari. Iar a treia cea mai puternică persoană din lume se întâmplă să fie şi cea mai puternică femeie, Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi coloana vertebrală a Uniunii Europene”. Cele patru criterii în baza cărora s-a făcut selecţia sunt explicate de Forbes: „Prima dată ne-am întrebat dacă un candidat are putere asupra unei mari mase de persoane. Am calculat resursele financiare deţinute de fiecare candidat. Am decis dacă un candidat are putere în multiple domenii. Apoi ne-am asigurat care candidaţi îşi şi folosesc în mod activ puterea”.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR