Câţiva şoareci au beneficiat de o cură de întinerire transgenică

Un protocol experimental a permis inversarea efectelor îmbătrânirii la şoarecii modificaţi genetic. Aplicarea la oameni nu este încă pusă la punct.
Şoareci modificaţi genetic au beneficiat de o longevitate crescută, graţie protocolului experimental menţionat, conceput de o echipă internaţională şi descris în revista Cell, joi, 15 decembrie. Speranţa de viaţă a acestor animale a crescut de la 18 la 24 de săptămâni, în timp ce alţi şoareci bătrâni au dovedit capacităţi de regenerare şi ameliorare după ce au suferit anumite răni.
„Aspectul cel mai important al studiului nostru este că am arătat că îmbătrânirea este dinamică şi plastică”, şi-a exprimat satisfacţia Juan Carlos Iypisua Belmonte, profesor la Salk Institute (San Diego, California), care a condus aceste lucrări. „A îmbătrâni nu este un proces unidirecţional, cum se credea. Putem să o încetinim şi chiar să înversăm procesul”.
Pentru a ajunge la aceste rezultate uimitoare, cercetătorul şi colegii săi au utilizat un cockteil genetic care i-a permis, în 2012, lui Shinya Yamanka să primească Premioul Nobel pentru medicină. /cionescu

www.lemonde.fr