Liderii Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene reuniţi la Bruxelles s-au angajat să exercite toată gama de presiuni diplomatice asupra guvernului din Siria şi a aliaţilor acestuia, pentru a uşura suferinţele poporului sirian. Invitat la reuniune, preşedintele consiliului local al cartierelor rebele din Alep, Brita Hagi Hassan, a cerut mai multe acţiuni şi mai puţine vorbe pentru protejarea celor 50.000 de civili din zonă. Preşedintele francez, Hollande a declarat că s-ar putea ajunge la sancţiuni împotriva Rusiei, pentru sprijinul dat regimului Assad. Deocamdată, Uniunea a prelungit sancţionarea Moscovei în dosarul ucrainean.
Reporter: Claudia Marcu, corespondent RRA –  Preşedintele Consiliului European, Donal Tusk, a vorbit aseară de brutalitatea regimului sirian şi a suporterilor săi, în special Rusia şi Iran –  a menţionat Tusk. Uniunea Europeană a cerut din nou deschiderea unui coridor umanitar şi evacuarea populaţiei sub supraveghere neutră internaţională.
Donal Tusk: Este imposibil să opreşti acest conflict folosind violenţa. Uniunea Europeană se concentrează pe asistenţă umanitară şi eforturi diplomatice.
Reporter: A adăugad Donal Tusk vădit afectat de situaţia din Alep. În ceea ce priveşte migraţia, liderii europeni au reiterat hotărârea de a continua implemnetarea acordului cu Turcia, în contextul discuţiilor legate de negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, preşedintele Conisliului European a anunţat că va pregăti pentru luna ianuarie o  întâlnire al nivel înalt cu Turcia. Intervenţia Rusiei în Ucraina continuă să atragă sancţiuni din partea Europei. Acestea vor fi prelungite cu încă şase luni./mpetre

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 decembrie