Rusia vrea să se implice financiar în reconstrucţia Siriei

Rusia vrea să se implice financiar în reconstrucţia Siriei, după conflict, a declarat ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, după o întâlnire cu o parte a reprezentanţilor comunităţii siriene în România. Răspunzând la o întrebare a redactorului Radio România prezent la eveniment, ambasadorul a afirmat că este prematur să precizeze în ce domenii se va implica Rusia în Siria.
Reporter: Carmen Gavrilă – Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, nu a dorit să se pronunțe în legătură cu soarta președintelui sirian, Bashar al-Assad. El a spus doar că Rusia a fost și este deschisă la dialog, dar viitorul Siriei poate fi decis doar de sirieni. Ambasadorul le-a explicat, însă, că Rusia are în vedere două principii esențiale în ce privește viitoarea ordine politică în Siria, să fie menținută integritatea teritorială a Siriei și să existe secularism, dată fiind multitudinea de confesiuni în Siria. În ce privește viitoarea politică externă americană în Siria, dar și în raport cu Rusia, l-am întrebat pe ambasadorul Kuzmin dacă Moscova se așteaptă ca viitorul secretar american de stat, Rex Tillerson, să fie un prieten al Rusiei, date fiind afacerile companiei sale în zonă.
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei: Deocamdată, nu e sigur cine va fi secretar de stat în SUA. Avem doar  alegere făcută de președintele Trump, în persoana lui Rex Tillerson, fostul șef al companiei energetice Exxon. Dacă numirea lui va fi aprobată de Congres, va fi secretar de stat și sunt sigur că va fi cel mai bun prieten al Americii, iar interesul Americii este să colaboreze în lupta împotriva terorismului internațional, împotriva Daseh, Stat Islamic.
Reporter: Ambasadorul Rusiei a mai spus că din punctul de vedere al Moscovei, rolul diverșilor actori internaționali implicați în Siria este bazat pe standarde duble./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 decembrie