Guvernul Canadei a confirmat că un cetăţean al său a fost ucis în sudul Iordaniei

O turistă canadiană a fost ucisă, iar alţi turişti au fost ţinuţi ostatici de necunoscuţi înarmaţi care s-au refugiat într-un castel medieval din Karak, în sudul Iordaniei, informează autorităţile iordaniene. Atacatorii au deschis focul asupra unei patrule de poliţie din Karak, au ucis patru poliţişti, după care au luat ostatici turişti iordanieni şi străini şi s-au refugiat în castelul de pe vremea cruciaţilor din zona muntoasă a oraşului.

Forţele speciale de securitate au intervenit, au asediat stabilimentul, au eliberat 10 turişti, dar în interiorul castelului au mai rămas ostatici, subliniază surse din cadrul forţelor iordaniene de securitate. Premierul Iordaniei, Hani al Mulki, a declarat în faţa Parlamentului de la Amman că „mai mulţi membri ai forţelor de securitate” au fost ucişi în incident. Guvernul Canadei a confirmat ulterior că unul dintre cetăţenii săi a fost ucis în Karak. Identitatea atacatorilor este deocamdată necunoscută. Iordania este una dintre puţinele state arabe care participă la campania condusă de Statele Unite împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS) în Siria.

Cu toate acestea, mulţi iordanieni se opun participării ţării la operaţiunile împotriva ISIS, argumentând că sunt ucişi musulmani şi că implicarea Iordaniei măreşte riscul de atacuri în interiorul ţării. Oficialii iordanieni sunt îngrijoraţi de amplificarea fenomenului de islamism radical în Iordania, zonele sărace ale ţării fiind de partea grupărilor extremiste, subliniază corespodenţii Reuters./mbaciu/ilapadat

REUTERS – 18 decembrie)