Pe 18 decembrie se marchează Ziua Minorităţilor Naţionale

Astăzi este Ziua Minorităţilor Naţionale, stabilită în România în 1998 prin hotărâre de guvern. În 1992, la aceeaşi dată, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adopta o declaraţie prin care sunt garantate drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Mesajul acestei zile este unul de unitate interetnică, de cunoaştere şi respectare a drepturilor şi valorilor tuturor comunităţilor, după cum ne-a declarat secretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Aled Amet.

Aled Amet: Numai dacă ne respectăm reciproc și dacă ne respectăm valorile ajungem să ne cunoaștem și să conviețuim în pace. Este, de altfel, un mesaj al României, ca stat exemplu în ceea ce privește promovarea identităților culturale și promovarea acestor etnii. Întotdeauna am specificat lucrul acesta, România, ca țară, a însemnat, înseamnă și, cu siguranță, va însemna și de acum înainte un exemplu pentru ceea ce înseamnă relațiile interetnice și pentru ceea ce reprezintă sprijinul ei, ca țară, pentru aceste comunități etnice.

Realizator: Unul dintre evenimentele care marchează Ziua Minorităţilor Naţionale este expoziţia numită „Imaginile diversităţii”, găzduită de Muzeul Naţional Cotroceni. Sunt reunite lucrări realizate de români, dar şi de membri ai comunităţilor etnice din ţară, care pot fi admirate până la 7 ianuarie./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 decembrie