2016. december 19

A szociáldemokraták koalíciós megállapodást kötöttek az ALDE-val

A romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) közös kormányzásról írt alá koalíciós megállapodást hétfőn. Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke a megállapodás aláírását követően elmondták: a koalíció közös kormányfő-jelöltjére a PSD tesz javaslatot, valamint azt, hogy közösen akarnak megjelenni az államfő által szerdára meghirdetett kormányalakítási konzultáción, noha Klaus Iohannis külön-külön hívta meg őket egyeztetni. Dragnea megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint parlamenti együttműködést ajánlanak az RMDSZ-nek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Megkérdőjelezték Liviu Dragnea újabb mandátumának törvényességét

Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető szerint semmi ok nincs a december 11-i választásokon nyert újabb képviselői mandátuma törvényességének megkérdőjelezésére.A liberálisok a képviselőház szabályára hivatkoznak, mely szerint a mandátumigazoló bizottságnak javaslatára a plénum megsemmisítheti annak a törvényhozónak a mandátumát, akit választási csalás miatt jogerősen elítéltek. „A házszabály előírása alapján akkor kell megfosztani valakit parlamenti mandátumától, ha választási csalással szerezte meg azt”, mondotta Liviu Dragnea, hozzáfűzve, hogy ez nem az ő esete.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Néhány száz menekült érkezhet jövőben Tulcea megyében

Néhány száz menekült érkezhet a jövő évben Tulcea megyébe, akik jelenleg olaszországi és görögországi migránsközpontokban tarzókodnak. A helyi hatóságok szerint még meg kell hozzanak egyes közigazgatási intézkedést, de az alacsony lélekszámú Duna-deltai települések befogathatják a migránsokat.Tulcea azon megyék között emlithető, amelyekben súlyosan apad a lakósság száma, s igy a bevándrolók pozitiv hatással lehetnek a negatív demográfiai tendenciákra, vélekedett Aurica Mihalcea, a Tulcea Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség aligazgatója, aki hozzáfűzte, hogy 375 bevándorlóról van szó. Az ügynökség felhivást intézett a polgármesterekhez, hogy készitsék elő a szociális lakásokat a migránsok befogadására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A biróság újraelemzi a Hunedoara Energetikai Komplexum fizetésképtelenségét

A biróság újraelemzi a Hunedoara Energetikai Komplexum fizetésképtelenségét. A vállalat adminisztrációja már harmadszorra kérte a fizetésképtelenségi eljárás megkezdését, abbóli meggondolásból, hogy ez az eljárás megmenti a komplexumot a csődtől. A szakszervezetek szerint is ez az egyedüli megoldás a bányászok jogainak tiszteletben tartása céljából. A Mintia és a parosényi hőerőműveknél, valamint négy zsil-völgyi bányában öt ezren dolgoznak. A komplexum adossága több mint másfélmiliárd lej.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A CET Govora az egyedüli szénnel működő hőerőmű, amely nyereséget könyvelt el

A fizetésképtelenségi eljárás hatálya alatt álló CET Govora országos viszonylatban az egyedüli szénnel működő hőerőmű, amely nyereséget könyvelt el, nyilatkozta közleményében a vállalat csődbiztosa. Az EuroInsol szerint, az erőmű tavasszal került fizetésképtelenségi helyzetbe a felhalmozott nagy adósság, valamint amiatt, hogy nem tudta kifizetni alkalmazottjai béreit. Első intézkedésként újratárgyaltak több, mint száz szerződést, csökkentették a nyersanyagok és a berendezések beszerzési árát, valamint – elbocsátások révén – a béralapot és optimizálták a termelést, fűzte hozzá a csődbiztos.A csődbiztos közleménye megjegyzi, hogy a CET Govora erőmű novemberben több, mint három és félmillió lej nyereséget könyvelt el és 180 millió lej adósságot törlesztett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Rozalia Ganciu, RADOR