Cuvântul anului pentru editorul dicţionarului Merriam-Webster: „suprarealist”

Dicţionarul Merriam-Webster a reuşit să împiedice desemnarea termenului ‘fascist’ drept cuvânt al anului 2016, titlu care revine cuvântului „suprarealist’. „De obicei, creşterea interesului pentru un cuvânt este determinată de un eveniment singular. Dar de data aceasta este remarcabil că oamenii au ajuns să caute cuvântul ‘suprarealist’ determinaţi de numeroase istorii diferite”, a spus editorul din străinătate al Merriam-Webster, Peter Sokolowski.

Anul 2016 a fost caracterizat de neobişnuit de multe ştiri negative în lumea întreagă, inclusiv atacul terorist de la Nisa, tentativa de lovitură de stat din Turcia şi moartea unor personalităţi îndrăgite precum David Bowie, Prince, Leonard Cohen şi astronautul John Glenn. Dar Merriam-Webster a constatat că cea mai mare creştere a numărului de căutări pentru ‘suprerealist’ a apărut după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. Numărul căutărilor pentru cuvântul ‘fascist’ în 2016 a fost alimentat tot de ascensiunea lui Trump, precum şi de votul britanicilor pentru plecarea din UE şi de alte victorii sau mişcări populiste de dreapta, precum cea a Marinei Le Pen din Franţa.

În 2015, cel mai căutat cuvânt în Merriam-Webster a fost ‘socialism’, datorită ascensiunii lui Bernie Sanders, senatorul independent de Vermont care a pierdut nominalizarea în alegerile primare ale Partidului Democrat, în faţa doamnei Hillary Clinton. Totuşi, în condiţiile în care căutările pentru ‘fascism’ au luat amploare în timpul campaniei lui Trump pentru nominalizarea republicană, editorul a atribuit pentru prima dată sufixului ‘ism’ onoarea de ‘cuvânt al anului’./abuzoian

www.theguardian.com – 19 decembrie