Evenimente comemorative ale eroilor revoluţiei din 1989

Evenimente comemorative ale eroilor revoluţiei din 1989 au avut loc, ieri, în Capitală şi în ţară. În locurile din Bucureşti, unde, acum 27 de ani, îşi pierdeau viaţa primii revoluţionari, au fost depuse coroane de flori şi au fost rememorate evenimentele de atunci.

Reporter: Alis Georgescu – Câteva sute de persoane, revoluţionari, persoane publice sau trecători au venit, ieri, la Universitate, pentru a aprinde lumânări şi pentru a se ruga pentru eroii care şi-au pierdut viaţa în zilele din 21 şi 22 decembrie. Evenimentele comemorative au început încă de dimineaţă la Cimitirul Eroilor din capitală, unde a fost oficiată o slujbă susţinută de un sobor de preoţi. În jurul prânzului au fost depuse coroane şi jerbe de flori la troiţa de la Spitalul Colţea şi la crucile de la Sala Dalles. Şi la Universitate a fost oficiată o slujbă, s-au aprins lumânări şi s-au depus flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989.

Reporter: Au trecut 27 de ani de la revoluţie, cât de vii sunt amintirile dumneavoastră din acele zile?

-: Chiar şi acum, dacă închid ochii, le trăiesc.

Reporter: Care sunt lucrurile pe care nu puteţi să le uitaţi?

-: Oameni împuşcaţi în cap, căraţi pe mâini.

-: N-am putut uita, în 27 de ani, sângele pe care l-am văzut pe caldarâmul de la Colţea, mi-a rămas întipărit în minte şi o să-mi rămână până la sfârşit şi n-o să pot uita niciodată clipa în care am strigat pentru prima dată, aici, în piaţa asta: Libertate!

Reporter: În ziua de 21 decembrie 1989, 49 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte 500 au fost grav rănite, iar peste 1000 au ajuns în închisoarea de la Jilava.

Realizator: Manifestări pentru cinstirea eroilor revoluţiei din 1989 vor avea loc şi astăzi. Un ceremonial militar şi religios va fi oficiat la troiţa de la sediul Radiodifuziunii Române, iar la Radio România Actualităţi, după radiojurnalul de prânz, aniversarea revoluţiei va fi subiectul emisiunii „Probleme la zi”./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 decembrie