Aspecte din conferinţa de presă a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ţinut astăzi tradiţionala sa conferinţă de presă de la sfârşitul anului, un bun prilej pentru el de a relua mai multe teme de interes: relaţiile cu noul preşedinte al Statelor Unite, o nouă candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2018, dar şi despre necesitatea ca militarii ruşi să fie capabili să respingă orice provocare de securitate din partea vestului – o temă despre care relatează la această oră corespondentul nostru la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Reporter: Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu se va angaja într-o nouă cursă a înarmărilor ale cărei premise au fost create de ieşirea unilaterală în anul 2001 a Statelor Unite din Tratatul sovieto-american privind apărarea antirachetă. Obligată să răspundă la această sfidare, Rusia a optat pentru dezvoltarea unor arme de atac perfecţionate capabile să depăşească apărarea antirachetă şi nu pentru realizarea propriei umbrele nucleare – a mai spus liderul de la Kremlin, apreciind ca îndoielnică eficienţa scutului american.

Vladimir Putin: Am avansat în perfecţionarea sistemelor triadei noastre nucleare, inclusiv în planul depăşirii apărării antirachetă. Aceste sisteme sunt mult mai eficiente în ziua de azi, decât sistemul de apărare antirachetă ca atare.

Reporter: Preşedintele Putin a declarat că procentul de armament nou din dotarea forţelor nucleare strategice ruse este în prezent de 90%. El a subliniat că aceste măsuri de întărire a arsenalului nuclear nu încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei, inclusiv Tratatul ruso-american Start III, privind reducerea arsenalelor strategice ofensive. Vladimir Putin a admis că măsurile de întărire a capacităţii nucleare a Rusiei ar fi putut determina declaraţia de ieri a lui Donald Trump, privind necesitatea unei creşteri masive a potenţialui nuclear american, liderul rus menţionând însă că Statele Unite au trecut deja la modernizarea propriului armament nuclear tactic desfăşurat în Europa şi Turcia./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie