De Crăciun, românii din Spania păstrează tradiţiile româneşti şi pun pe masă bucate tradiţionale

De Crăciun, românii din Spania păstrează tradiţiile româneşti şi pun pe masă bucate tradiţionale. În zona Madridului, unde trăieşte o importantă comunitate românească, sunt numeroase magazine care vând produse din ţară. Sunt însă şi români care primesc de acasă pachete cu alimente. Corespondenta Radio România Actualităţi, Annamaria Damian, a stat de vorbă cu unii dintre ei.
-: Sărbătorim Crăciunul ca la noi acasă.
Reporter: Cum este Crăciunul în Spania?
-: Nu-l simţim la fel ca în România şi îmi doresc foarte mult să petrec un Crăciun de-adevăratelea în România. Ca acasă, nu-i nicăieri.
-: Eu sunt mulţumit. Ce-mi oferă ţara asta, nu-mi oferă România, niciodată. Toată lumea vine pentru un trai mai bun, aşa că pentru asta sunt aici.
Reporter: Ce pregătiţi de Crăciun?
-: Sarmalele nu lipsesc, astea sunt tradiţionale, o friptură, bineînţeles cu produse din România.
-: Sarmale, ciorbă de burtă, salata de boeuf, prăjituri.
Reporter: Asta faceţi în fiecare an de Crăciun?
-: Da. Şi sărbătorim cu familia, cu fraţii mei, ne strângem toţi laolaltă.
-: Aici în Spania, da. Sunt de 25 de ani aici, aşa că eu, acasă, n-am mai făcut Crăciunul, de când am plecat. Am fost acuma, în decembrie, de Moş Niculae.
Reporter: Şi ce v-aţi cumpărat?
-: Pentru serbare la copil, la şcoală, chec, cornuleţe, de-ale noastre. Chiar dacă nu sunt copii români în clasă, dar măcar să ştie şi spaniolii ce este tradiţia românească.
Reporter: Crăciunul pentru românii din Spania este una din sărbătorile mari ale anului, când, dacă au pe masă ceva tradiţional, ei nu se simt atât de departe de ţara lor./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie