Noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a depus jurământul în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Chişinău

Republica Moldova are un nou preşedinte: fostul lider al Partidului Socialiştilor, prorusul Igor Dodon a depus astăzi jurământul în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Chişinău şi de la care au absentat toţi foştii preşedinţi ai Republicii Moldova, precum şi  preşedintele Curţii Constituţionale. Doar deputaţii socialişti şi democraţi au participat la ceremonie, după cum relatează Mariana Vasilache de la Radio Chişinău.

Reporter: Ceremonia de învestire  a durat aproximativ 20 de minute. În discursul său de inaugurare, Igor Dodon a declarat că îşi doreşte să fie un preşedinte al tuturor, să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor şi a mediului de afaceri. Igor Dodon a accentuat tema statalităţii seculare a Republicii Moldova, el a vorbit în limba rusă despre necesitatea restabilirii relaţiilor cu Federaţia Rusă, iar în limba română, despre realţii bune cu toate statele.

Totodată, el a spus că va depune toate eforturile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Susţinătorii lui Igor Dodon au urmărit ceremonia din stradă, la ecranele instalate pe frontonul Palatului Republicii. Totodată, tinerii Moldovei au organizat o contramanifestaţie de protest împotriva învestirii lui Igor Dodon, în centrul Chişinăului./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie