Revista presei internaţionale – 23 decembrie 2016

Ca urmare a valului de atentate teroriste din ultima vreme, presa internaţională anunţă noi măsuri propuse pe plan european. La Bruxelles, Comisia Europeană are în vedere noi cerinţe uniforme pentru personalul care utilizează sistemul de informaţii Schengen, astfel încât prelucrarea datelor să aibă loc în condiţii de maximă siguranţă, anunţă EUObserver. Anti-terorismul şi imigraţia trebuie să dispară din Europa, potrivit unui nou studiu Eurobarometru, scrie La Stampa. După atentatul de la Berlin s-a iscat o polemică privind răspunderea guvernului german, prima ţintă fiind cancelarul şi politica sa privind migraţia, comentează presa internaţională. Aripa dreaptă a creştin-democraţilor din CDU deplânge lipsa de fermitate a Angelei Merkel, relatează Handelsblatt. Germania datorează victimelor nu vorbe perfide împotriva politicii cancelarului, ci raţiune, ripostează Süddeutsche Zeitung. E inutil să băgăm capul în nisip ca struţul, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dar, de aici până la a cataloga toţi migranţii drept terorişti şi a denunţa politica privind migraţia drept cea mai mare catastrofă, mai este un pas, care nu trebuie însă făcut, crede ziarul german conservator. Există aici, adaugă Der Freitag, un amalgam periculos. Nu e nicio îndoială că acest atentat zdruncină ţara din temelii, recunoaşte săptămânalul berlinez, dar răspunsul nu este populismul, nici discursul marţial. Adevărata provocare este în altă parte: trebuie să apărăm statul de drept liberal, conchide Der Freitag.
În timp ce în Rusia a fost adus un omagiu naţional ambasadorului său ucis în Turcia, Moscova nu ar trebui să-şi slăbească relaţiile cu Ankara, ci să le consolideze, crede Milliyet. La Moscova, miniştrii de externe ai Turciei, Rusiei şi Iranului au dat publicităţii un comunicat comun, informează Hurriyet. Iranul, Rusia şi Turcia anunţă că sunt pregătite pentru a deveni ţări garante în cadrul negocirilor privind un posibil acord între guvernul şi opoziţia din Siria, dar să nu uităm că Iranul are contacte intense cu PKK, iar Moscova nici măcar nu a inclus PKK pe lista organizaţiilor teroriste, adaugă Hurriyet. Turcia ar putea fi mult mai eficientă în calculele de echilibru ce se vor evidenţia prin forţa Occidentului, şi în special a Statelor Unite şi NATO, crede ziarul turc.
În Siria, ultimele convoaie de insurgenţi şi de civili părăsesc oraşul Alep, anunţă The Washington Post. „Este cea mai amplă operaţiune de acest gen şi au fos salvate foarte multe vieţi. Acest lucru înseamnă că sfârşitul luptelor se dovedeşte a fi mai puţin crud şi violent”, a declarat Jan Egeland, consilier special al ONU pentru Siria, citat de Le Figaro. Circa 30 de observatori ai ONU se află la Alep pentru a supraveghea faza finală a operaţiunilor de evacuare, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, precizează Le Soir. Procesul politic în Siria ar trebui relansat, susţine emisarul special al ONU la Damasc, Staffan de Mistura, notează The Washington Times. Pe de altă parte, în Irak, jihadiştii Statului Islamic au lansat atacuri cu maşină capcană împotriva forţelor irakiene, la Mosul, în primul cartier recapturat în cadrul ofensivei guvernului Irakului împotriva ISIS, menţionează Le Monde. Cel puţin 30 de persoane au fost ucise în urma atacurilor. Avansarea forţelor irakiene este lentă, ceea ce face necesară o reajustare a întregii campanii militare, subliniază un general SUA, adaugă Stars and Stripes.
Uniunea Europeană intră în noul an, 2017, fiind asediată atât din exterior, cât şi din interior, confruntându-se cu provocări dinspre est, vest şi sud şi experimentând o amplificare a fenomenului anti-UE din partea naţionaliştilor europeni. Iată, însă, zece figuri importante la care Europa ar trebui să fie atentă în 2017, consemnate de Reuters şi Euronews: preşedintele american Donald Trump, liderul partidului polonez Lege şi Dreptate, Jaroslaw Kaczynski, extremistul olandez Geert Wilders, premierul britanic Theresa May, liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, aşa-numitul Migrant african, care speră să navigheze spre Italia după ce trec furtunile de iarnă, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele italian Sergio Mattarella, cancelarul german Angela Merkel, şi, mai ales, atenţionează Reuters, personajul numit Omul în negru, cel care poate reprezenta toate necunoscutele, incidentele inedite şi imprevizibile, naturale sau create de oameni, care ar putea declanşa trepidaţii în rândul opiniei publice şi ar putea să deraieze oricare dintre planurile şi priorităţile Europei în anul care vine.

RADOR – 22 decembrie

Cristina Zaharia