Zestrea – prezentă la Ateneu în seara concertului de colinde

Aseară, 22 decembrie, în cadrul somptuos al Ateneului Român a avut loc impresionanta expoziție de costum și fotografie Zestrea by Liliana Țuroiu”, revenită în țară după amplul său periplu expozițional prin marile capitale europene. După vernisaj, cele 56 de membre ale corului Filarmonicii „George Enescu” au urcat pe scena pentru a susține concertul anual de colinde, purtând, în premieră, ținute semnate de artistul plastic Liliana Ţuroiu.

ZESTREA ROMÂNEASCĂ – ACASĂ, ÎN SEARA COLINDELOR

zestrea-la-ateneu-lrVernisajul “Zestrea” desfășurat la Ateneu a fost deschis de discursurile oficiale ale d-lui. Radu Boroianu – Președintele Institutului Cultural Roman și d-lui Andrei Dimitriu – Directorul General al Filarmonicii George Enescu. Dl. Profesor Cristian-Robert Velescu, cel ce semnează prefaţa albumului de artă și costum „Zestrea”, Președinte al Senatului Universităţii Naţionale de Arte din București, a susţinut o alocuţiune despre acest proiect cultural.

Momentul a fost urmat de o interpretare a capella de excepție, sustinută de membre ale corului Filarmonicii, îmbrăcate în rochii creații Liliana Țuroiu.

maria-buza-alexandra-velniciuc-liliana-turoiu-monica-davidescu-lowrezAu fost prezenți iubitori ai tradițiilor românești de valoare, personalități marcante din lumea culturii și muzicii, oficialități, vedete, parteneri de prestigiu, reprezentați ai presei, precum Monica Davidescu, Maestrul Gheorghe Zamfir, Lia Doru-Trandafir (Castelul Bran),  Cristina Liberis (Secretar General I.C.R.), Claudia Firez  (Terapia – o companie SUN PHARMA), familia Niculescu (fondatorii brandului românesc Jidvei), Bibiana Stănciulov (patroana Topoloveni – Sonimpex), artista Ioana Ardelean, Diana Comănici (Smart Factor), Camelia Grecu (Dir. Gen. Adjunct Elcomex Agroindustrial), Jennifer-Ann Niculescu (Dir. General Casa de Bijuterii Micri), Cristian Ioniță (fondator Micri), Cătălin Mahu (proprietar restaurantele LaMama), Ana Barton, actrița Alexandra Velniciuc, Anca Serea, actrița Maria Buză, Daniela Palade Teodorescu (redactor șef Avantaje), Alexandra Calafeteanu, scriitoarea Elena Dumitru, Constantin Ilie (Wella România), Lucian Diaconu (manager Business Texim).

Creatoarea Liliana Țuroiu a dovedit încă o dată că piesele din expoziția de costum “Zestrea” sunt purtate, în România și oriunde în lume, cu ocazii speciale, cele 60 de exponate ce au umplut spațiul somptuos al Ateneului prelungindu-se firesc în mijlocul invitaților, care, într-un număr impresionant, au purtat cu mândrie ținute Zestrea.

liliana-turoiu-monica-davidescu-corul-filarmonicii-in-tinute-zestrea-si-dirijorul-horia-andreescu-lrCei prezenți au admirat straiele “Zestrea” și impresionantele bijuterii “Dacika”, pe care Casa de Bijuterii Micri le-a creat pornind de la străvechi simboluri geto-dace. Și s-au delectat cu gusturi autentic românești de excepție, cu sprijinul partenerilor Jidvei, Elcomex, Topoloveni și restaurantele La Mama.

Zestrea românească și-a dezvăluit, o dată în plus, bogățiile: vinurile premium multi-premiate Jidvei, delicioasele canapé-uri realizate de specialiștii La Mama din brânzeturile rafinate și naturale de capră LactiIQ, fabricate în Dobrogea, ca și deserturi speciale pe bază de brânză de capră LactIQ și renumitele dulcețuri eco Topoloveni.

„ZESTREA” S-A REÎNTORS ACASĂ!

liliana-turoiu-alaturi-de-o-parte-din-echipa-zestrea-lrAdevărată promotoare a turismului şi simbolurilor româneşti, creatoarea Liliana Ţuroiu – artist plastic și Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – a sprijinit întotdeana cultura românească, atât prin colecțiile și expoziţiile sale de artă şi costum contemporan, cât şi prin numeroase conferinţe susţinute în cadrul unor prestigioase instituţii academice românești și internaționale.

Sunt deosebit de onorată că expoziția „Zestrea”, susținută la Ateneul Român chiar în seara mult așteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii George Enescu, vine, la sfârșit de an și într-un cadru atât de festiv, ca o încununare naturală a periplului cultural și a palmaresului expozițional internațional al colecției”, declară creatoarea Liliana Țuroiu.

zestrea-la-ateneu-3-lrÎn colecţia „Zestrea”, piesele vestimentare trediționale românești sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane, îmbinând măiestria materialelor preţioase, precum dantelă, tul, catifea şi mătase metalizată cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie medievală. „Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decât o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi modă. Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în Castelul Bran.

zestrea-la-ateneu-2-lowrezAteneul Român este, de altfel, încă un loc de prestigiu și plin de simboluri istorice, arhitectonice și culturale, așa cum au fost toate spațiile în care colecția Zestrea by Liliana Țuroiu” a fost expusă, încă de la lansare:

Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena

Galeria de Artă Institutul Cultural Român din Roma – Accademia di Romania

Sala Wagram, Paris, Franța

Pavilionul Național al României din Milano – expoziția universală ExpoMilano

Castelul Bran– în Camera de Muzică a Reginei Maria

Muzeul Naţional al Castelului Peleş– în Camera de Aur din Pelișor, unde este depusă inima Reginei Maria

Cetatea Făgărașului– în Sala Tronului

Palatul Bragadiru – în cadrul Galei International Wine Contest Bucharest

Palatul Cesianu-Racoviță, în Galeria de Artă Artmark, București, în cadrul Licitației de Valori Tradiționale Românești

Castelul Bethlen-Haller, Jidvei

Castelul Jaegerhof și Sala Schumann a Muzeului de Artă, Dusseldorf, Germania – în cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate în România, organizate de Institutul Cultural Român și Asociaţia Culturală Româno-Germană Atheneum

Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia – cu ocazia evenimentelor culturale organizate de către Ambasada României în Portugalia cu ocazia Zilei Naționale a României

Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Lisabona, Portugalia – expoziție organizată de Ziua României de către Institutul Cultural Român.

Pentru mai multe informații și imagini îți stau cu drag la dispoziție: Ileana Petrache, PR Manager ADwiser – agenția ta de comunicare, 0723.927.542, petrache.ileana@gmail.com