MUZEE CULINARE: Muzeul Marțipanului din Estonia

Marțipanul, întâlnit în basmele scrise de Hans Christian Andersen, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann și Frații Grimm, simbolizând fericirea și magia copilăriei, este cunoscut în întreaga lume și consumat în diverse forme sau dulciuri, cu prilejul unor ocazii speciale – cum ar fi zile de naștere sau nunți – și de sărbători.

04-dsc00741

Muzeul Marțipanului din Tallinn, deschis pentru vizitatori la 16 decembrie 2006, este dedicat acestui desert rafinat foarte popular în Estonia, Austria, Germania, Ungaria, Italia, Franța, Spania și în multe alte țări.

Sala muzeului oferă o imagine de ansamblu a istoriei marțipanului, cu informații interesante  despre întrebunițarea și beneficiile sale, despre felul în care a devenit renumit, despre modul în care a fost realizat și folosit ca medicament în farmaciile din timpul Evului Mediu.  Expoziția prezintă cărți despre acest desert, forme și matrițe, unele vechi de peste o sută de ani, prăjituri, diverse dulciuri și aproximativ două sute de figurine din marțipan. Totodată, la muzeu se poate admira arta prin care se pictează marțipanul, deoarece un artist lucrează acolo în mod constant.

painting-marzipan-1

Muzeul dispune de panouri informative în limbile engleză, germană și finlandeză despre istoria producției de marțipan în Tallinn. Marțipanul a fost folosit pentru prima dată ca medicament, recomandat împotriva durerilor de cap și de inimă, fiind vândut sub formă de bomboane în farmacia din oraș. Farmacia din Tallinn, care funcționează și în prezent, datează din anul 1422 și este cea mai veche din Europa.

Legenda spune că, în Evul Mediu, în Tallinn, trăia un negustor foarte bogat care la un moment dat, fiind foarte bolnav, i-a cerut farmacistului un medicament care să-l însănatoșească grabnic. Farmacistul era și el răcit și i-a poruncit ucenicului său Mart să realizeze medicamentul. Mart a adăugat însă migdale și miere în compoziție, pentru a-i îmbunătăți gustul. Negustorului i-a placut foarte mult și a ordonat să-l aibă la fiecare masă. „Medicamentul” făcut de Mart a devenit cunoscut și a început să fie transportat peste mări, ajungând la Riga și Königsberg. Episcopul Henrik a numit acest dulce „marțipan”, după numele ucenicului. Mart a devenit și el celebru, s-a căsătorit cu Matilda, fiica negustorului bogat și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

erasmi_lubecker_edel_marzipan_3Marțipanul își are originea în Mesopotamia antică și în lumea arabă, unde clima a favorizat cultivarea arborilor de migdale și a trestiei de zahăr. Odată cu răspândirea culturii arabe și bizantine în toată Europa de Sud, marțipanul și-a croit drum spre nord, prin centrele de comercializare ale Europei, de la Veneția și – la începutul secolului al XII-lea – în porturile Ligii Hanseatice, de-a lungul Mării Baltice. Orașul hanseatic Lübeck a devenit cunoscut pentru fabricarea marțipanului, probabil pentru că era un centru renumit care importa migdale și zahăr din Orientul Mijlociu. La acel moment, atât zahărul, cât și migdalele au fost alimente scumpe pe care numai cei bogați și le puteau permite. Producătorii de marțipan din Lübeck cunosc aproximativ două sute de rețete: cu ciocolată, portocale, ananas sau rom.

Marțipanul este un dulce tradițional consumat de Crăciun, Anul Nou sau Paști în Germania, Italia, Estonia, Spania, Portugalia, Cipru, Olanda, Norvegia și Belgia, dar dulciuri din marțipan pot fi găsite și în Ungaria, Spania, Israel, Rusia, Iran, America Latină, India sau Filipine.

martipanMarțipanul este un produs realizat în principal din zahăr sau miere, făină de migdale și apă de trandafiri. Migdalele sunt ingredientul principal din marțipan. Ele conțin antioxidanți, vitaminele A, B1, B2, B6 și E, proteine, fibre, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fier. Studiile au demonstrat că un consum regulat de migdale reduce riscul de boli cardiovasculare.

Marțipanul stimulează activitatea celulelor nervoase și îmbunătățește memoria. Este o sursă bună de energie, fiind recomandat elevilor care învață pentru examene și persoanelor care muncesc în condiții grele.

reteta-de-martipan-preparat-cu-miere

Marțipanul se poate adăuga pentru a prepara brioșe, prăjituri, torturi, bomboane sau poate fi tăiat în diferite forme pentru a decora diferite deserturi. Pasta de marțipan se întrebuințeză la bomboane sau la umpluturi pentru prăjituri și produse de patiserie.

1648_b1

Muzeul este deschis zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 20:00 și duminica între orele 10:00 – 19:00. Intrarea este liberă.

Ada Ionescu