Revista presei internaţionale – 24 decembrie 2016

Ultimele declaraţii ale liderilor Rusiei şi SUA privind înarmarea nucleară au atras atenţia comentatorilor presei internaţionale. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în cadrul conferinţei sale anuale – după cum subliniază „Moscow Times” – că au fost create condiţiile pentru o nouă cursă a înarmărilor în momentul în care SUA s-au retras din Tratatul Rachetelor Antibalistice. „Atunci când una dintre părţi decide unilateral să se tragă dintr-un asemenea tratat şi susţine că vrea să creeze o umbrelă antinucleară pentru sine, atunci cealaltă parte fie îşi va crea şi ea aceeaşi umbrelă, fie va crea sisteme eficiente pentru penetrarea acelor sisteme de apărare antirachetă – şi exact asta facem, şi o facem foarte bine”, susţine Vladimir Putin, citat de publicaţia moscovită. „Suntem mai puternici decât orice agresor potenţial, dar acţionăm în deplin acord cu reglementările şi acordurile internaţionale”, a ţinut să sublinieze Vladimir Putin, citat de „Russia Today”. Comentariile liderului de la Kremlin survin după anunţul făcut de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a afirmat că „SUA trebuie să îşi întărească şi să extindă capabilităţile nucleare până când lumea îşi vine în fire în ce priveşte focoasele nucleare”, relevă „Washington Post”.  Potrivit tratatului NewSTART, negociat de preşedintele Barack Obama şi Rusia, până în februarie 2018 SUA şi Rusia nu trebuie să deţină mai mult de 1.550 de arme strategice, precizează „Washington Post” şi comentează: „Deşi există un acord extins cu privire la modernizarea capacităţii de apărare a SUA, foarte puţine persoane sunt entuziasmate de faptul că numărul focoaselor nucleare va creşte”.
Să reţinem şi un eveniment care s-a desfăşurat ieri în capitala Republicii Moldova. Preşedintele Igor Dodon a depus jurământul de învestire – scrie de la Chişinău „Jurnal”. De menţionat este că ceremonia a fost boicotată de toate facţiunile parlamentare, liderii acestora susţinând că nu participă la eveniment din varii motive, unii invocând declaraţiile geopolitice ale lui Dodon, alţii fraudarea alegerilor şi campania electorală murdară a acestuia, mai scrie „Jurnal”.
În 2016 lumea a fost şocată de Brexit şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, dar acum speranţele şi îngrijorările se îndreaptă spre 2017. Ziarul „Bloomberg” publică „Ghidul pesimistului pentru 2017 – sau, cum poate să meargă rău tot ce poate să meargă rău”. Ziarul relevă că, „de la blocajul social din SUA până la o criză nucleară în Coreea de Nord, înfrângerea în alegeri a Angelei Merkel în Germania, incertitudinile financiare şi economice, criza refugiaţilor şi ameninţările teroriste, potenţialul pentru un an următor haotic este la fel de mare ca în 2016”. „Izolaţionismul lui Trump şi agresiunea Rusiei forţează cancelarul Germaniei către o decizie dificilă: să conducă o întărire militară în Europa împotriva Rusiei, sau să acorde atenţie îndemnurilor lui Trump şi să cadă la înţelegere cu Putin privind sferele de influenţă în estul Europei”, mai scrie „Bloomberg”. Principala ameninţare rămâne riscul politic, mai ales având în vedere numeroasele alegeri din Europa şi amplificarea sentimentului anti-instituţional, potenţiala incertitudine legată de politicile la nivelul UE şi îngrijorările privind viitoarea politică externă a SUA, conchide publicaţia.
Până atunci, lumea creştină se îndreaptă cu gândurile spre tradiţionala masă de Crăciun. Ziarul „Mirror” din Marea Britanie publică un articol în care dezvăluie că „până în 2050, inclusiv tradiţionala masă de Crăciun va avea un aspect cu totul inedit. În viziunea cercetătorilor, curcanul de pe masa de Crăciun 2050 va fi crescut în mod artificial în bioreactoare şi va avea o carne fără grăsime, dar „fortificată” cu vitamine. În viitor, în loc de carne şi produse din carne livrate de la abatoare vom avea carne clonată în laborator, care va putea fi programată să aibă formă de curcan, pui de găină, vită sau orice alt sortiment de carne pe care îl doreşte consumatorul. De asemenea, vom avea frigidere inteligente, care vor monitoriza cantitatea de hrană extrasă de consumator şi îl vor atenţiona pe acesta cu privire la ce şi cât să mănânce. Până în 2050, gospodinele vor avea posibilitatea să gătească diverse feluri de mâncare folosind un cuptor cu imprimantă în 3D.” „Tradiţionaliştii nu au de ce să se teamă, pentru că noile tehnologii vor avea în vedere toate ‘plăcerile’ culinare de Crăciun, dar şi protejarea sănătăţii omului şi protejarea mediului”,mai scrie „Mirror”. În asemenea circumstanţe, să mâncăm deocamdată carne de porc, de curcan sau de pui crescut în ogradă, cât încă le avem. /mbaciu/avladucu

Magda Baciu