DOCUMENTAR: „Glasul ţării … de la ţară” – Radio România Antena Satelor împlineşte 25 de ani

Duminică, 25 decembrie, în zi sfântă a Naşterii Domnului, postul de radio Antena Satelor al Radiodifuziunii împlineşte 25 de ani de la prima emisie. Post cu acoperire naţională, cu emisie 7 zile pe săptămână, 24 de ore zilnic, unic în lume prin specificul său de reflectare a civilizaţiei şi valorilor lumii rurale, Radio Antena Satelor oferă, în grila de programe, ştiri şi relatări în direct, interviuri, anchete, sfaturi ale specialiştilor din toate domeniile, monografii radiofonice şi reportaje despre cultură, tradiţii şi meşteşuguri de acum şi de altădată.

* * * * *

antena_satelor_logoÎn anul 1930, la numai doi ani de la înfiinţare, primul post de radio din România difuza săptămânal conferinţele Societăţii Inginerilor Agronomi, dar şi emisiunile „Săptămâna satului” şi „Ora satului” – din iunie 1929.

În emisiunea „Ora satului”, în studiourile de radio erau invitaţi ingineri agronomi care dădeau indicaţii referitoare la lucrările agricole care trebuiau efectuate, iar pentru sfaturi referitoare la creşterea şi îngrijirea animalelor, dar şi despre creşterea albinelor sau a viermilor de mătase erau invitaţi medici veterinari.

Printre rubricile emisiunii se numărau „De vorbă cu sătenii” şi „Radio pentru săteni realizate” de A. Lascarov-Moldoveanu şi Valeriu Măgureanu sau „De vorbă cu sătencele”, rubrica scriitoarei Lucia Ciulei.

Emisiunea a contribuit la educaţia sanitară a ascultătorilor de la sate, la schimbarea mentalităţilor şi a metodelor de creştere şi întreţinere a animalelor şi plantelor, la păstrarea tradiţiilor prin promovarea tarafurilor şi a interpreţilor populari.

La 26 noiembrie 1936, pe postul naţional de radio a debutat rubrica „Teatru sătesc”, prima piesă fiind „Plata birului” de V. I. Popa, care a fost reluată la 31 ianuarie 1937.

Pe 20 februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu” la Radio România, într-un program de cântece româneşti, fiind acompaniată de taraful Ion Matache din Argeş, la emisiunea „Ora satului”.

ora_satului_1La 28 octombrie 1964 debutează, la postul public de radio, emisiunea „Jurnalul satelor”, din anul 1975 se difuzează emisiunea „Permanenţă şi evoluţie culturală în folclorul satelor noastre”, iar din iunie 1979, pe Programul I se transmite emisiunea „Radioprogramul satelor” – care prezintă viaţa rurală românească „la 35 de ani de la eliberarea satelor”, un program care mai cuprindea şi reportaje despre activitatea consiliilor unice agro-industriale, investiţiile în agricultură şi căminul cultural sătesc.

tarani_romani_ascultand_radio_1935Ţărani români ascultând la radio – 1935

Din anul 1987, în ultima duminică a fiecărei luni, în „Radioprogramul satelor”, se difuzează concursul „Cine ştie agricultură câştigă”.

După Revoluţia din 1989, în anul 1991, la 25 decembrie, se difuzează prima emisie a Antenei Satelor, post de radio cu acoperire regională (pentru partea de sud a ţării), cu 5 ore de emisie pe zi şi acoperire în București, Argeș și Dâmbovița. Atunci, primele cuvinte ale postului au fost rostite de omul de radio Gheorghe Verman, cel care a gândit şi lansat acest post: „Bun găsit, aici radio Antena Satelor !“.

În iunie 1995, programul postului Antena Satelor a crescut cu o oră, iar sâmbăta dimineaţa emisia era de trei ore.

În martie 2000, Antena Satelor realizează un nou format al emisiunii „Fire de Tort”, difuzată în fiecare joi la orele 19:15. Emisunea este una interactivă realizată prin intervenţia ţăranilor şi a autorităţilor locale.

Din noiembrie 2004, Antena Satelor îşi schimbă grila de programe şi emite în unde medii pe frecvenţele 1314khz pentru Banat şi Dobrogea, 630khz pentru  Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Giurgiu şi pe 531 Khz în Ialomiţa şi Buzău.

antena_satelor_harta_acoperire_nationalaDin 1 martie 2006, Antena Satelor devine post cu acoperire naţională, iar la 16 decembrie, în acelaşi an, Antena Satelor a organizat, în localitatea Malu, judeţul Giurgiu, seria de manifestări „Antena Satelor – 15 ani în slujba ţăranului român”, eveniment aniversar gândit a se desfăşura în mijlocul celor pentru care Antena Satelor a reprezentat reperul valorilor tradiţionale şi autentice ale satului românesc. Calendarul manifestărilor a cuprins dezbaterea „Satul românesc, sat european. Perspective şi provocări”, seminarul „Civilizaţia rurală – Identitate, tradiţie şi modernitate”, Crosul Antenei Satelor – „Mişcare pentru un sat sănătos”, în prezenţa unor glorii ale olimpismului românesc – Gabriela Szabo, Carol Corbu, Laura Badea şi un spectacol folcloric, cu Orchestra Naţională de muzică populară a SRR, dirijor Adrian Grigoraş şi solişti de renume ai muzicii populare.

Conform Studiului de Audienţă Radio, realizat în perioada 5 martie – 6 mai 2007 de către IMAS – Marketing  Sondaje S.A. şi Mercury Research SRL, postul de radio Antena Satelor înregistra, comparativ cu toate posturile de radio din România, cea mai mare rată de creştere a audientei – la nivel naţional 13,1%, urban 37% şi rural 9,4%.

Tot în decembrie 2016, postul de radio Antena Satelor a primit Diploma de Excelenţă acordată de Asociaţia Comunelor din România, la cei 15 ani aniversari, în semn de recunoştinţă, pentru susţinerea şi promovarea valorilor tradiţionale în emisiunile dedicate satului românesc.

De la 1 noiembrie 2007, Antena Satelor poate fi ascultat şi pe Internet la adresa ww.antenasatelor.ro.

La 28 martie 2008, Antena Satelor a primit Meritul Academic pentru implicarea în dezvoltarea aşezărilor rurale, din partea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, aceasta fiind prima distincţie de acest fel care se acordă unei instituţii media.

În aprilie 2008, echipa Antena Satelor a plantat 100 de puieţi de stejar la şantierul de lucru al Ocolului Silvic Alexandria, în cadrul campaniei „Luna Pădurii”.

La 2 iulie 2008, au loc schimbări ale postului public de radio în ceea ce priveşte identitatea vizuală atât la nivel de corporaţie, cât şi pentru 6 dintre posturile sale, printre care şi Radio Antena Satelor, care adoptă un nou logo.

La 14 octombrie 2008, Antena Satelor a sărbătorit împlinirea a 80 de ani de existenţă ai Radio Romania, în stilul tradiţional, cu care şi-a obişnuit ascultătorii, singurul post de radio românesc dedicat mediului rural organizând, cu acel prilej, în comuna Nufăru, judeţul Tulcea, un eveniment aniversar care a inclus muzică, sport, discuţii, reportaje, interviuri, dezbateri – cu localnici, oficialităţi şi oameni de afaceri – despre perspectivele dezvoltarii şi valorificarii potenţialului turistic al zonei şi discuţii cu specialişti despre păstrarea tradiţiilor în Dobrogea.

La 3 noiembrie 2008, postul de radio a fost distins cu Marele Premiu al Fundaţiei Naţionale de Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, pentru „apărarea, promovarea şi progresul civilizaţiei rurale româneşti şi consacrarea identităţii naţionale şi de spirit”.

În octombrie 2009, Radio România Antena Satelor a lansat primul stream online de muzică populară din România.

Pe 15 decembrie 2009, reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România au anunţat câştigătorii concursului „Reporter European 2009”, ediţiile de primăvară şi toamnă, Vasilica Ghiţă Ene, realizator al Radio România – postul Antena Satelor, fiind unul dintre câştigătorii concursului. Aceasta a fost premiată pentru umanizarea subiectului european şi aducerea în dezbatere a unor voci care, de regulă, nu se fac auzite în spaţiul public.

La 13 septembrie 2010, postul şi-a lansat noua grilă de programe, sub sloganul „Antena Satelor – Glasul ţării… de la ţară”.

Radio România Antena Satelor este recunoscută pentru cel mai mare eveniment organizat vreodată în mediul rural: Campionatul Național de Oină pentru juniori II, urmat de un magistral spectacol folcloric, acţiuni desfăşurate în doi ani consecutivi, 2010 şi 2011 – an în care evenimentul a fost transmis în direct pe parcursul a 10 ore.

Evenimentele au fost posibile datorită semnării, între Antena Satelor şi Federaţia Română de Oină, prin reprezentanţii lor de la acea vreme – Gheorghe Ghelmez şi Nicolae Dobre, la 3 august 2009, a unui parteneriat pentru revigorarea oinei – sportul naţional al României în lumea satului, acolo unde a apărut şi unde a cunoscut cea mai mare apreciere şi dezvoltare. În urma acestui parteneriat, Radio Antena Satelor s-a implicat în organizarea, promovarea şi furnizarea de informaţii către ascultători referitor la manifestările şi competiţiile de oină din ţară.

Tot În 2011, Radio România Antena Satelor a fost prezentă cu stand propriu de promovare la cele mai reprezentative târguri naționale și manifestări cu profil agricol.

Şi tot în anul 2011, în decembrie, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existenţă a postului, Radio Antena Satelor, a poposit în satele din Dâmboviţa, Prahova, Buzău,Vrancea, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Argeş, pentru a sta de vorbă cu omenii locului.

Ediţiile caravanei au fost difuzate în emisiunea de prânz „Viaţa la ţară”, fiecare ediţie fiind urmată de o emisiune specială de o oră cu dedicaţii muzicale pentru locuitorii acestor localităţi.

Caravana Antenei Satelor şi-a încheiat periplul prin ţară la 17 decembrie 2011, în judeţul Dâmboviţa, acolo de unde a început, când, de la Vulcana Băi, s-a transmis  o emisiune specială şi un spectacol folcloric de excepţie cu nume consacrate ale folclorului românesc.

În anul 2012, Radio România Antena Satelor a organizat, în premieră, caravana „Antena Satelor iţi bate-n poartă”, iar împreună cu Agenția Natională de Dezvoltare Rurală a luat drumul Caravanei PNDR şi a poposit, pe parcursul anului, în aproape 3000 de localități rurale.

La 23 mai 2014, Radio România Antena Satelor a organizat lansarea celui de-al treilea volum de poezie – „31.03”, al realizatoarei de emisiuni Vasilica Ghiţă Ene, în foaierul central al Sălii de Concerte a Societăţii Române de Radiodifuziune.

În 11 decembrie 2014, Societatea Română de Radiodifuziune a primit din partea Institutului European din România Premiul de Excelenţă pe anul 2014, categoria radio, pentru promovarea spiritului şi valorilor europene, pentru proiectul EuranetPlus, care produce şi difuzează materiale jurnalistice cu tematică europeană pe mai multe posturi ale corporaţiei, între care şi Radio România Antena Satelor.

Directorul general al Institutului European din România, Gabriela Drăgan, a declarat că Premiul de Excelenţă a fost acordat pentru faptul că „Radio România face un lucru extraordinar pentru că, prin proiectul EuranetPlus, promovează emisiuni de calitate, care ajung peste tot pe teritoriul românesc. Este extrem de important faptul că Radio România a inclus în grila de programe, emisiuni diverse, consacrate problematicii europene”.

La 13 ianuarie 2016, Simona Lazăr, realizator la Radio România Antena Satelor a primit Premiul „Unda călătoare” pentru conceptul original al emisiunii „Sarea în bucate”, primul show culinar radiofonic, în cadrul Gala Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din Romania, desfăşurată la Hotel Phoenicia-Bucureşti.

diploma_unda_calatoareÎn 16 martie 2016, în cadrul  Galei Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pentru anul 2015, desfăşurată la Sala ARCUB, mai mulţi reprezentanţi ai Antenei Satelor, au obţinut premii, în al 25-lea an de existenţă a postului.

Astfel Ion Vulcan, corespondent pentru zona Sibiului al postului de radio, şi-a adjudecat Premiul II la această categorie, pentru reportajul „Cântece şi poveşti de la Muzeul Astra”. Emisiunile realizate în 2015 de Simona Lazăr – „Focul din vatră”, „Sarea în bucate” şi „Pe uliţa vieţii”, ca şi reportajele care au pigmentat ediţiile de peste an ale emisiunii „Lada de zestre” au motivat juriul să îi acorde Premiul pentru excelenţă în jurnalism, pentru „promovarea satului românesc”.

Se cuvine să remarcăm şi Premiul Opera Prima acordat la categoria „Cartea de publicistică”, unui alt corespondent al Antenei Satelor, Daria Raluca Diaconiuc (Iaşi), pentru volumul „Fonoteca excelenţei”, o suită de interviuri de colecţie, vocile perindate în faţa microfonului îmbrăcând forma (perenă) a cuvântului tipărit.

jurnalistiLa 3 mai 2016, Asociaţia Civic Media, organizaţie prezentă în spaţiul neguvernamental românesc din anul 2000, a acordat, de Ziua Libertăţii Presei, pentru a şaptea oară consecutiv, Premiul “Mile Cărpenişan” pentru Curaj şi Excelenţă în Jurnalism, distincţie fondată In Memoriam colegul nostru de presă, jurnalistul de război Mile Cărpenişan, plecat mult prea repede dintre noi.

Anul acesta, împreună cu portalul interactiv de recuperare vizuală a spaţiului istoric românesc Basarabia-Bucovina.Info, Asociaţia Civic Media, a recompensat onorific plurivalenţa şi profesionalismul a doi jurnalişti extraordinari: soţii Simona Lazăr şi Valentin Ţigău, care primesc Premiul “Mile Cărpenişăn” pentru activitatea lor prodigioasă în slujba Adevărului şi a Valorilor Româneşti. Cei doi ziarişti profesionişti ai Radio România, interzişi în Ucraina pentru reportajele lor despre românii din sudul Basarabiei, sunt prezenţi zilnic atât pe undele Radio România Internaţional şi Antena Satelor cât şi, în măsura timpului disponibil, pe blogurile personale – Carnete şi Valentinotes -, dar mai ales pe site-urile PresadeTurism şi Vacanţierul.ro

simona_lazar_valentin_tigauÎn perioada 5 mai – 3 iunie 2016, Societatea Română de Radiodifuziune a reflectat campania electorală în baza unei oferte editoriale care s-a aplicat unitar la posturile Radio România Actualităţi, Reţeaua Studiourilor Regionale şi la Radio România Antena Satelor.

La 16 septembrie 2016, la 25 de ani de la difuzarea primei sale emisiuni, Radio România Antena Satelor începe emisia în FM, pentru Zalău – pe frecvenţa 106,9 MHz.

La 16 octombrie 2016, la o lună de la inaugurarea primei frecvenţe FM Radio România Antena Satelor devine şi pe frecvenţa 103,2 FM vocea Deltei şi portavocea problemelor specifice ale celui mai estic oraş al Uniunii Europene. Echipa Antenei Satelor a fost prezentă la Sulina pentru a oferi oamenilor aflaţi în cea mai izolată parte a României un spectacol de muzică populară şi o atmosferă caldă, reţeta de succes a unui post de radio profund românesc.

La 13 decembrie 2016, Maria Pătraşcu Cornaciu, jurnalist la Radio România Antena Satelor, a obţinut premiul Reporter european oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, la categoria presă audio, la concursul Reporter şi Blogger European 2016. Materialele realizate de Maria Pătraşcu Cornaciu, în urma cărora a fost desemnată câştigătoare, sunt: „BREXIT şi implicaţii pentru viitorul UE şi al României”, „Deschis pentru inventar” – reportaj privind proiecte europene în comuna Prundeni, „Importanţa accesării fondurilor europene”, „Relaţia cetăţenilor cu europarlamentarii” şi „Criza refugiaţilor şi implicaţiile ei pentru viitorul UE”.

maria-patrascu-cornaciuÎn cadrul ediţiei 2016 a concursului s-au înscris 45 de concurenţi, cu 206 materiale, la 8 categorii. Câştigătorii au primit ca premiu câte o tabletă Apple iPad, în cadrul ceremoniei de premiere care s-a desfăşurat în 15 decembrie.

Antena Satelor deţine cea mai bogată şi mai valoroasă arhivă sonoră a folclorului românesc, cuprinsă în „Fonoteca de aur” a Radio România.

Dintre radioprogramele şi emisiunile de succes ale postului, putem menţiona: „Bună dimineaţa, gospodari !”, „Fermier în România”, „Viaţa la ţară”, „Vrem să ştii”,  „Lada de zestre”, „Cu inima deschisă”, „De prin lume adunate”, „Veşti şi poveşti”, „Puterea credinţei”, „Sarea în bucate”, „Departe de acasă”, „Pe uliţa vieţii”, „Gura satului”, „10 voci de 10” sau „Dedicaţii muzicale”.

Antena Satelor emite, în unde lungi, pe frecvenţa de 153 khz, pentru întreaga ţară şi, în unde medii,  pe frecvenţele de 531 khz – în Bacău, Brăila, Călărași, Ialomița, Vrancea, pe 603 khz – în Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, pe 630 khz – în Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea, pe 1314 khz – în Timiș, Tulcea, Constanţa şi, aşa cum aminteam, pe 103,2 MHz – la Sulina, pe frecvenţa de 106,9 MHz – în Zalău şi pe 89 Mhz în Comăneşti, dar poate fi ascultat şi online, pe www.antenasatelor.ro.

Dacă în anul 2002, postul avea o audienţă zilnică de circa 30.000 de persoane, iar în anul 2009 ajungea la circa 200.000 ascultători, zilnic, conform ultimului studiu de audienţă radio – valul de vară 2016, Radio Antena Satelor se află pe locul al cincilea în top, la nivel naţional, cu un număr mediu zilnic de ascultători de 674,6 mii persoane şi o cotă de piaţă de 5,3 %, iar în mediul rural este al doilea cel mai ascultat post de radio românesc.

Aceasta este, pe scurt, povestea unui radio curat, profund românesc, despre viaţa la ţară, locul în care se întâlnesc toţi aceia care au păstrat legătura de suflet cu rădăcinile neamului lor.

Răzvan Moceanu