Legea de eliminare a celor 102 taxe nefiscale a trecut de votul Senatului

Legea de eliminare a celor 102 taxe nefiscale, între acestea şi taxa radio-tv, a trecut astăzi de votul Senatului în forma iniţială, în pofida retrimiterii actului normativ în dezbaterea Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis. 82 de senatori PSD, ALDE şi UDMR au considerat neîntemeiate argumentele şefului statului şi s-au exprimat împotriva cererii de reexaminare, iar reprezentanţii PNL, PMP şi USR au votat pentru. Transmite redactorul nostru, Amalia Bojescu.
Reporter: Fostul ministru al Culturii, senatorul UDMR Vlad Alexandrescu atrage atenţia că eliminarea taxei radio-tv loveşte în caracterul autonom al serviciilor publice. Mai mult, spunea el, se aduce atingere dreptului la informaţii al cetăţeanului.
Vlad Alexndrescu: În loc să răspundă doar în faţa cetăţenilor, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio, vor trebui să dea socoteală Guvernului şi politicienilor care vor propune respectiv vor aproba bugetul lor. În condiţiile în care politizarea celor două servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţă financiară faţă de Guvern riscă să le ducă la obedienţă totală faţă de putere, indiferent care va fi ea. Încălcând flagrant Articolul din Constituţie menţionat al cărui scop este asigurarea dreptului la informaţie al cetăţenilor.
Reporter: În schimb, liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a dat asigurări că există resursele necesare pentru ca cele două instituţii publice de Radio şi Televiziune să funcţioneze.
Şerban Nicolae: Această taxă de care se vorbeşte se colectează pe parcursul anului în mod lunar. Nu este vorba în niciun fel de afectarea bugetului Televiziunii Publice şi a Radioului Public întrucât se vor găsi resursele necesare în Legea Bugetului. Respectuos vă rog să dăm un vot pentru respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui României, considerând că sunt resursele necesare pentru ca Televiziunea şi Radioul să funcţioneze fără a le pune în situaţii de dependenţă faţă de politic.
Reporter: Împotriva cererii de reexaminare au votat şi senatorii ALDE şi UDMR, în timp ce PNL, USR şi PMP au votat pentru. Proiectul de lege merge pentru dezbatere şi vot decizional în Camera Deputaţilor./rduinu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 decembrie