Răspunsul coaliţiei PSD + ALDE la refuzul desemnării premierului propus

Coaliţia PSD-ALDE consideră că preşedintele Klaus Iohannis urmăreşte să arunce România într-o criză politică. Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au declarat că, cel mai probabil mâine seară, vor anunţa ce vor face, în aceste condiţii, cele două partide.
Reporter: Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că nu a identificat niciun motiv constituţional sau de altă natură care să stea la baza deciziei preşedintelui Klaus Iohannis. Liviu Dragea a mai precizat că în perioada imediat următoare va cumpăni foarte bine ce paşi va face alianţa PSD-ALDE şi enumera două variante de lucru.
Liviu Dragnea: Este o avalanşă de mesaje de la oamenii care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară. Dacă vom ajunge la concluzia că, pentru ţară, este bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare. De asemenea, ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii, care este şi prevăzută de proceduri, care să analizeze rapid dacă gestul preşedintelui este constituţional sau neconstituţional.
Reporter: Lipsa oricărei motivaţii dovedeşte că preşedintele Klaus Iohannis se angajează într-o luptă de putere – a preciat şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua pentru că noi dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Preşedintele, aşa cum acţionează, forţează declanşarea unei crize politice pe care noi încercăm să o evităm totuşi. Gestul nemotivat al preşedintelui de refuz nu poate fi tradus decât ca un gest de exces de putere.
Reporter: În cadrul conferinţei de presă comune, liderul social-democrat Liviu Dragnea mai spunea că nu a primit niciun semn de la preşedintele Klaus Iohannis în ultima perioadă şi a subliniat că nu mai crede în varianta dialogului, deşi el a încercat să îl sune pe şeful statului înainte de Crăciun, dar nu a reuşit să vorbească cu acesta./mpetre/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 decembrie