2016. december 28

Sorin Grindeanu a PSD újabb kormányfőjelöltje

Sorin Grindeanu a PSD újabb kormányfőjelöltje – jelentette be az alakulat elnöke, Liviu Dragnea az országos végrehajtó bizottság ülését követően. Sorin Grindeanu a Ponta-kormány távközlési minisztere volt, jelenleg a Temes megyei tanács elnöke. A bánsági Karánsebesen született Grindeanu 41 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt. Liviu Dragnea az ország stabilitására  hivatkozva indokolta, hogy – korábbi fogadkozásai ellenére – a koalíció második és „utolsó” miniszterelnök-jelöltet javasolt. Klaus Johannis államfő előző nap utasította el a PSD-ALDE első javaslatát, Sevil Shhaideh volt regionális minsztert. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Liviu Dragnea: Az RMDSZ-nek szólásszabadsága van

Az RMDSZ kötött ugyan egy parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodást a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalícióval, de ettől még van szólásszabadsága – nyilatkozta szerdán Liviu Dragnea PSD-elnök. Arra a kérdésre, hogy miként látja a további együttműködést az RMDSZ-szel, ha ez utóbbi nem osztja véleményüket az államfő tisztségből való felfüggesztésével kapcsolatban, Dragnea azt mondta: „Az RMDSZ-nek szólásszabadsága van. Nincs köztünk olyan egyezség, amely azt mondaná ki, hogy nekik mindenben a mi oldalunkon kell állniuk. Van egy parlamenti együttműködésről szóló megállapodásunk, amely arról szól, hogy minden törvénytervezet esetén ők is és mi is eldöntjük, hogy támogatjuk-e vagy sem” – fogalmazott Dragnea. Arra a kérdésre, hogy amennyiben új személyt javasol a miniszterelnöki tisztségrea a PSD-ALDE, számítanak-e az RMDSZ támogatására, Dragnea azt mondta: „Ne hazardírozzunk a nyilatkozatokkal”. Mint arról már korábban beszámoltunk, az RMDSZ az új kormányfőjelölt személyétől teszi függővé támogatását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Lényegi módosítás nélkül ismét megszavazta a képviselőház az illetékeltörlési törvényt

Lényegi módosítás nélkül fogadta el a képviselőház szerdán azt az illetékeltörlési törvényt, amelyet egy hete küldött vissza megfontolásra a parlamentnek Klaus Johannis államfő. A 102 féle díjat és illetéket megszüntető, a választási kampány előtt, októberben egyhangúlag megszavazott jogszabály ellen az államfő előzőleg alkotmányossági óvást is emelt, de az alkotmánybíróság szerint a tervezet nem sérti az alaptörvényt. A jogszabály egyebek között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket. A törvénytervezet a rádió és televízió előfizetési díjak eltörlésére is kiterjed. Ez utóbbi rendelkezés ellen a függetlenségüket féltő közmédiumok, romániai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Csaknem hároméves mélyponton a lej az euróhoz képest

Csaknem hároméves mélypontra gyengült a lej az euróval szemben, amit az elemzők – a regionális tendenciákon kívül – a bukaresti kormányalakítás körüli politikai bizonytalansággal, az államfő és a december 11-i parlamenti választásokon győztes szociálliberális koalíció közötti feszültségekkel magyaráznak. A román nemzeti bank (BNR) 4,5409 lejes euróárfolyamot tett közzé szerdán. Legutóbb 2014. január 10-én ért kevesebbet a román lej, akkor az euró átlagára a román bankközi piacon 4,5447 lej volt. A lej újabb történelmi mélypontra gyengült az amerikai dollárral szemben: szerdán a jegybank 4,3504 lejes dollárárfolyamot tett közzé. Kedden Klaus Iohannis román államfő elutasította a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjét, és másik javaslatot kért a parlamenti többségtől. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja az államfő felfüggesztésének lehetőségét. A lej 2012 augusztusában szintén egy politikai válság miatt jutott eddigi történelmi mélypontjára, amikor hetekig tartó alkotmányos vita folyt az országban arról, hogy érvényes volt-e a Traian Basescu akkori államfő leváltásáról rendezett népszavazás: az euró akkor csaknem 4,65 lejbe került. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Mérsékelt erejű földrengés volt Romániában

Mérsékelt erejű földrengés rázta meg szerda hajnalban Románia délkeleti részét: a mintegy 20 másodpercig tartó földmozgás az első jelentések szerint 5,2-es erősségű volt. A rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, Vrancea megyében, helyi idő szerint 1 óra 21 perckor, 100 kilométeres mélységben történt – közölte az Országos Földtani Intézet (INFP). A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt, de a Kárpátok kanyarulatának belső ívén fekvő Brassóban is riadalmat okozott. A földrengésről beszámoló román média esetleges károkról nem adtak jelentést. Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,6-os erősségű volt, és 81 kilométeres mélységben történt, a Vrancea megyei Nereju településtől hat kilométernyire nyugatra. Legutóbb szeptember 24-én volt 5-ösnél erősebb földrengés Romániában: az akkori 5,6-os erősségű földmozgás az utóbbi évtized legerősebb rengése volt Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)