Sorin Grindeanu este noua propunere a coaliţiei majoritare PSD-ALDE pentru funcţia de premier

Coaliţia majoritară PSD-ALDE a făcut, în această seară, o nouă nominalizare pentru funcţia de premier. Este vorba de social democratul Sorin Grindeanu, în vârstă de 43 de ani, de profesie informatician, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Cu o vechime de 20 de ani în PSD, Sorin Grindeanu a fost, pe rând, viceprimar al Timişoarei, parlamentar – membru în Comisia SRI a Camerei Deputaţilor şi ministru al Comunicaţiilor în cabinetul condus de Victor Ponta. Decizia de a renunţa la declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis şi de a face o nouă propunere pentru şefia guvernului a fost luată pentru a evita intrarea României în criză politică, a explicat liderul PSD, Liviu Dragnea. El a mai spus că nominalizarea făcută astăzi  de coaliţia majoritară PSD – ALDE va fi trimisă în plic la Cotroceni. /mpetre/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 decembrie

********

Liderii ALDE salută propunerea făcută de Liviu Dragnea pentru nominalizarea lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 decembrie, ora 19:01) – Realizator: Liderii ALDE, formaţiunea parteneră a PSD în viitoarea coaliţie de guvernare, salută propunerea făcută de Liviu Dragnea pentru nominalizarea lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru. Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu consideră că Dragnea a procedat corect şi speră că preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea, în caz contrar riscând suspendarea.
Călin Popescu-Tăriceanu: Dacă preşedintele refuză şi a doua oară este clar că ceea ce urmăreşte nu este altceva decât un joc de putere şi amplificarea unei crize politice care probabil i s-ar părea domniei sale că i-ar aduce avantaje. Şi atunci sigur că nu avem la dispoziţie alte soluţii politice inovatoare. Ceea ce e clar, ştim ce avem de făcut într-o asemenea situaţie şi sper să nu fim nevoiţi să ajungem la adâncirea crizei politice./rpatulea/fcostea

**********

REUTERS: PSD a făcut o nouă propunere pentru funcţia de prim ministru al României

RADOR (28 decembrie) – Partidul Social Democrat (PSD) din România, câştigător al alegerilor parlamentare din 11 decembrie, a propus miercuri pentru funcţia de premier al ţării pe fostul ministru al telecomunicaţiilor, Sorin Grindeanu, un veteran al stângii politice din România. Prima propunere a PSD pentru funcţia de premier al României a fost Sevil Shhaideh, un asociat apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, propunere respinsă de preşedintele României, Klaus Iohannis. Liviu Dragnea a fost respins ca propunere pentru funcţia de prim ministru din cauza dosarului în care este acuzat de fraudă electorală comisă în timpul referendumului din 2012. Sorin Grindeanu, în vârstă de 43 de ani, este matematician şi fost viceprimar al Timişoarei, în prezent şeful Consiliului judeţean Timiş. Potrivit comentatorilor politici, Sorin Grindeanu va primi cu uşurinţă aprobarea preşedintelui Iohannis. „Sorin Grindeanu se duce să conducă guvernul pentru un mandat plin de patru ani ca prim ministru. L-am ales pentru a nu arunca ţara într-o criză politică”, a declarat Liviu Dragnea. Preşedintele Klaus Iohannis ar putea decide joi cu privire la numirea premierului. (REUTERS – 28 decembrie, ora 19:18)/mbaciu/ilapadat

***********

TASS: Fostul ministru Sorin Grindeanu a fost propus pentru funcţia de premier al României

RADOR (28 decembrie) – Fostul ministru român al comunicaţiilor (în perioada 2014-2015), Sorin Grindeanu, a fost propus pentru funcţia de premier al României, a anunţat, miercuri, în timpul conferinţei de presă susţinute după încheierea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, liderul de partid Liviu Dragnea. Social-democratul Sorin Grindeanu, în vârstă de 43 de ani, este noua propunere a coaliţiei parlamentare de centru-stânga, care a fost formată de PSD şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Romania (ALDE) după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Candidatura lui Grindeanu a fost înaintată de coaliţie după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins, marţi, propunerea lui Sevil Shhaideh la funcţia de şef al Guvernului României. Potrivit afirmaţiilor liderului PSD, Sevil Shhaideh a renunţat la intenţia de a ocupa această funcţie după ce, imediat ce preşedintele Iohannis a respins candidatura acesteia, a început să primească ameninţări şi se teme să mai iasă din casă. Liviu Dragnea a adăugat că dacă preşedintele României va respinge şi candidatura lui Grindeanu, atunci va fi iniţiată procedura de suspendare a şefului statului. (www.tass.ru – 28 decembrie)/ssirbu/ilapadat

**********

RRA: Liderii politici au reacţionat la noua propunere de premier

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 decembrie, ora 20:01) – Realizator: Liderii politici au reacţionat la noua propunere de premier. Liberalii consideră că nominalizarea marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului. Deputatul Raluca Turcan.
Raluca Turcan: Partidul a trebuit să improvizeze o formulă, pentru a mai salva din eşecul major înregistrat în ultimele zile. PSD a optat astfel pentru o soluţie de avarie temporară, după respingerea dură a soluţiei inventată de Liviu Dragnea pentru a beneficia de control total asupra primului ministru.
Realizator: Reprezentanţii Uniunii „Salvaţi România” vor vota împotriva numirii lui Sorin Grindeanu, a declarat pentru Radio România Actualităţi viceliderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu: Este o persoană despre care nu am auzit foarte multe lucruri. Nu ne pronunţăm asupra persoanei, dar Uniunea Salvaţi România va vota în mod sigur împotriva unui guvern PSD respectând votul alegătorilor noştri.
Realizator: Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, spune că deşi actuala propunere este mai firească decât precedenta, parlamentarii PMP vor vota împotriva învestirii în Parlament a unui cabinet condus de Sorin Grindeanu.
Eugen Tomac: Cred că de data aceasta domnul Dragnea a luat o decizie mai potrivită, mai inspirată, pentru că propunerea cu care vine cred că va trece, chiar dacă noi, Partidul Mişcarea Populară, nu o vom vota, este mult mai realistă.
Realizator: Liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, apreciază că Sorin Grindeanu este o persoană potrivită pentru funcţia de premier şi spune că, probabil, deputaţii minorităţilor vor vota pentru.
Varujan Pambuccian: E un domn ok, cu care se poate lucra foarte bine. În momentul în care alianţa aceasta PSD-ALDE are numărul de parlamentari pe care îi are, e dreptul dânşilor să propună pe cine cred de cuviinţă. Chiar dacă nu contează voturile noastre în aritmetica aceasta, să vedem, să avem o discuţie şi cu domnul Grindeanu înainte şi să vedem, dar probabil că da.
Realizator: Singurii care nu au reacţionat până acum la noua propunere făcută de PSD şi ALDE sunt parlamentarii UDMR./rduinu/avladucu