THE WASHINGTON POST: Preşedintele României spune că nu va numi o femeie musulmană să fie prim-ministru

Preşedintele României a refuzat marţi să numească prim-ministru un economist care ar fi putut deveni prima femeie musulmană în funcţia de premier al ţării. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că „a cântărit cu atenţie argumentele pro şi contra” şi a decis să nu o desemneze pe Sevil Shhaideh, 52 de ani, un om politic relativ novice, în postul de prim-ministru. El a cerut Partidului Social-Democrat care a câştigat alegerile la data de 11 decembrie să numească un alt candidat.

Refuzul lui Iohannis a generat un răspuns furios din partea social-democraţilor care au avansat numele acesteia săptămâna trecută. Şeful social-democrat Liviu Dragnea a spus că partidul ar putea lua în considerare suspendarea lui Iohannis „dacă ajungem la concluzia că este bine pentru ţară”. El a spus că partidul nu poate găsi „un motiv constituţional sau un alt motiv… corelat cu posibile riscuri” pentru refuzarea nominalizării făcute de partid.  El a spus că Iohannis „doreşte să declanşeze o criză politică”.

Dragnea nu este apt să devină el însuşi premier deoarece a fost condamnat anul acesta pentru fraudă electorală.

Iohannis nu a spus de ce nu o numeşte pe Shhaideh, criticată de unii observatori pentru lipsa unei experienţe politice suficiente. Ea fost pentru scurt timp ministru pentru dezvoltare regională în 2015.

THE WASHINGTON POST (SUA), 27 decembrie 2016

Traducerea: Carolina Ciulu