2016. december 29

Klaus Iohannis államfő elhalasztotta a döntést a miniszterelnök jelöléséről
Klaus Iohannis román államfő jobbnak tartja a szociálliberális parlamenti többség második kormányfőjelöltjét az elsőnél, de egyelőre elhalasztotta a döntést a kormányalakítási megbízást illetően – közölték a román hírügynökségek az elnöki hivatalból származó értesüléseikre hivatkozva. A parlamenti mandátumok csaknem 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíció szerdán Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek, miután Iohannis előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert. Klaus Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel. A döntés elhalasztása nyomán az idén már nem lehet új kormányt beiktatni Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Klaus Iohannis megbeszélést folytatott Sorin Grindeanu kormányfőjelölttel
Megbeszélésre hívta a Cotroceni-palotába Sorin Grindeanu kormányfőjelöltet Klaus Iohannis államfő – jelentette be csütörtökön délelőtt Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője. A találkozó déli 12 órakor kezdődött és mintegy félórát tartott. Mint korábban írtuk, a PSD-ALDE-koalíció kedden nevezte meg második miniszterelnök-jelöltjét a bánsági Sorin Grindeanu személyében, miután az államfő visszautasította a török-tatár származású Sevil Shhaideh megbízását a kormányalakítással. A bánsági Karánsebesen született Grindeanu 43 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt. Liviu Dragnea az ország stabilitására  hivatkozva indokolta, hogy – korábbi fogadkozásai ellenére – a koalíció második és „utolsó” miniszterelnök-jelöltet javasolt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Az RMDSZ-nek nincs kifogása Sorin Grindeanu miniszterelnök-jelöltsége ellen
Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd arról, hogy adott esetben bizalmat szavaznak-e egy Sorin Grindeanu vezette kormánynak, a szociáldemokraták újabb kormányfő-jelöltje azonban tudomásuk szerint nem tett olyat, amely kizárná, hogy megszerezze a magyar érdekképviselet támogatását – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön. Az RMDSZ a múlt héten parlamenti együttműködésről kötött megállapodást a PSD-ALDE koalícióval. A kormányzásra készülő pártszövetség első miniszterelnök-jelöltje, Sevil Shhaideh ellen sem volt kifogása az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor szerdá úgy nyilatkozott, hogy „senkinek sem adhatnak biankó csekket”, vagyis csak a jelölt személyének ismeretében dönthet az RMDSZ arról, hogy bizalmat szavaz-e a parlamentben a PSD-ALDE újabb miniszterelnök-jelöltjének. „Ebben a pillanatban én inkább azt mondanám, hogy igen, de nem egyszemélyes döntés lesz ez. Beszéltem a bánsági kollégákkal, akik jobban ismerik (Grindeanut), ők azt mondták, hogy nyitott, bánsági szellemiségű ember, és az ígéreteit betartja. A kollégák, akik dolgoztak már vele, azt mondják, hogy vállalható, megszavazható politikus” – mondta csütörtökön Kelemen Hunor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
A következő kormány fogja megszabni az országos minimálbért 2017-re
A következő kormány fogja megszabni az országos minimálbért 2017-re – közölte csütörtökön a kormányszóvivő.
Liviu Iolu leszögezte: amint arról december 12-én, a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőinek egyeztetési fórumán a kabinet bejelentette, a jelenlegi, 1250 lejes szinten marad az országos bruttó minimálbér. A következő évre érvényes minimálbérről a leendő kormánynak áll jogában dönteni, tette hozzá a szóvivő. Mint ismert, a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea azt ígérte: a kormányalakítás utáni egyik első lépésük a minimálbér 1450 lejre történő megemelése lesz 2017. január elsejétől. Ez az intézkedés a PSD választási programjában is szerepelt. Idén azonban biztos nem alakul meg az új kormány, mert az államfő elutasította a szociáldemokraták első miniszterelnök-jelöltjét, és a második jelöltre sem bólintott még rá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Andrei Demeny