Revista presei internaţionale – 29 decembrie 2016

„Stratfor”, o publicaţie americană specializată în prognoză strategică, a întocmit un top al principalelor evenimente care au marcat anul ce tocmai se încheie. Iată câteva dintre primele clasate: „Regatul Unit a votat în favoarea ieşirii din UE”, „Statele Unite l-au ales pe Donald J. Trump în funcţia de preşedinte”, „Rusia şi-a exhibat muşchii din dorinţa de a părea puternică” şi, în Turcia, „o lovitură de stat la fel de ambiţioasă ca însuşi viitorul ţării”. Aşadar, ce ne mai aşteaptă începând de anul viitor? Iată o întrebare căreia presa internaţională încearcă să îi găsească un răspuns, iar semnele par şi bune şi rele.
„Cu câteva ore înainte ca secretarul de stat american, John Kerry, să rostească un discurs pe tema viziunii preşedintelui Obama legată de coexistenţa a două state în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, Israelul renunţă să mai aprobe deschiderea unor noi şantiere evreieşti în Ierusalimul de Est”, relatează cotidianul israelian „Ha’aretz”. Numai că, în opinia aceluiaşi ziar, decizia pare a fi temporară, pentru că, de fapt, „Netanyahu şi-a pierdut controlul”. „Ha’aretz” afirmă că „premierul Natanyahu este hotărât să impună sancţiuni pe patru continente, din America de Nord până în Africa, Australia şi Europa, iar nebunia ar putea continua dacă el ar impune sancţiuni şi Antarcticii”. Acelaşi ziar mai consideră că, de fapt, „în Israel cântă orchestra de pe puntea Titanicului”. Referindu-se însă la discursul de ieri al lui John Kerry, cotidianul francez „Le Monde” relevă că a fost vorba despre „o viziune personală completă asupra procesului de pace palestiniano-israelian”. „Nu am renunţat la negocieri şi credem că nici palestinienii şi nici israelienii n-ar trebui s-o facă”, a subliniat un oficial american vorbind despre discursul menţionat.
Dar peste ţări şi mări, reconcilierea pare ceva real. „Vizitând împreună Pearl Harbour, preşedintele american Barack Obama şi premierul nipon Shinzo Abe au demonstrat forţa alianţei americano-japoneze”, subliniază cotidianul american „The Washington Post”. Un ziar nipon, „Asahi Shimbun”, observă că, „deşi nu a mai vorbit despre remuşcări, aşa cum a făcut-o într-un discurs din 2015”, Shinzo Abe a dorit să sublinieze că, „după război, ţara sa a optat pentru un drum al păcii, nu se va abate de la el şi este mândră de asta”.
Semne de pace ne parvin chiar şi din Siria. Cotidianul spaniol „El Mundo” relatează că „Turcia şi Rusia au ajuns la un acord de încetare a focului în toată Siria”, deşi, „la rândul său, Kremlinul a informat ieri că nu dispune de informaţii suficiente pentru a face comentarii pe tema acordului anunţat”. Despre acelaşi eveniment relatează şi ziarul belgian „La Libre Belgique”, subliniind însă că, „la fel ca şi precedentele acorduri de armistiţiu negociate între SUA şi Rusia, şi actualul acord exclude ‘grupările teroriste'”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)