Cheesecake cu dulce de leche

Pentru Revelion am compus un desert care să aibă cât mai multe lucruri care îmi plac: este un cheesecake fără coacere (crema am scris-o de vreo sută de ori pentru o sută de variante) și are… dulce de leche! De când visam să îmi prepar acasă, după celebra rețetă a lui David Lebovitz (în fine, o chestie care circulă pe net de multă vreme)…

dsci3245Deci: se ia o cutie de lapte condensat – are 397 grame, să îi zicem 400 – se toarnă într-un vas termorezistent, se amestecă în lapte jumătate de linguriță de sare, se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se dă la bain marie la cuptor la foc mic, în rețeta originală scrie „pentru 2 ore și jumătate”, dar din experiența mea, după fix 2 ore am obținut cel mai grozav dulce de leche.

 Și acum:

Blatul clasic de cheesecake: 400 de grame de biscuiți digestivi cu scorțișoară (că sunt mai buni așa) se zdrobesc la robot (da, ca să iasă mai fini, am încercat pentru prima dată să nu mă mai chinui cu sucitorul, etc) și se amestecă cu 125 de grame de unt topit. Toată chestia asta se „îndeasă” pe fundul unei tăvi de tort. Ca să arate mai frumos la final, am procedat așa: am luat un platou rotund „ca pentru musafiri”, am decupat un cerc din hârtie de copt, cu diametrul puțin mai mare decât forma de tort, și l-am așezat pe platou. Deasupra am pus doar inelul formei de tort și în interior am pus blatul de biscuiți. Morala: după ce am asamblat tortul și a stat minim o noapte la rece, înlăturăm inelul formei de tort fix înainte de a-l servi la masă. Ok, să sperăm că nu se dărâmă în noaptea de Revelion…

dsci3247Crema este mereu aceeași, dar:

După ce topim la bain marie 80 de grame de ciocolată albă, pe care le amestecăm cu 200 grame de cremă de brânză Philadelphia simplă, 3 linguri de brânză de vaci și 80 de grame de zahăr pudră (și batem totul cu mixerul) adăugăm și o lingură de dulce de leche. Asta va fi crema pe care o turnăm în formă, deasupra blatului de biscuiți.

Peste crema de brânză întindem restul de cremă de dulce de leche și dacă ne place, așezăm și câteva felii de banane și eventual câteva nuci.

dsci3255Poftă bună și La Mulți Ani 2017!

Dana Sîrbu