Magneziul are efecte pozitive asupra sănătăţii noastre

O alimentaţie sănătoasă ajută la prevenirea multor boli. Potrivit unui studiu recent, un mineral deosebit de valoros este magneziul. Acesta are efecte pozitive asupra sănătăţii noastre, reducând riscul bolilor cardiovasculare şi al diabetului de tip 2.index
Mulţi sportivi au o dietă bogată în magneziu, deoarece mineralul ajută împotriva durerilor provocate de crampele musculare. Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au descoperit recent că, în multe cazuri, magneziul este un foarte bun împotriva hipertensiunii. Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că un aport adecvat de magneziu în alimentaţie reduce riscul de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2 şi de accident vascular cerebral. Studiul, publicat la 8 decembrie 2016, în revista de specialitate „BMC Medicine”, a fost realizat ca urmare a concluziilor unei anchete la care au participat peste un milion de oameni din nouă ţări. Rezultatele studiului au arătat că, în cursul perioadei în care s-a efectuat ancheta şi în care voluntarii au consumat alimente cu un conţinut ridicat de magneziu, a scăzut riscul de îmbolnăvire şi rata mortalităţii a fost mai mică. Pentru a preveni bolile şi a îmbunătăţi sarea de sănătate, cercetătorii recomandă un consum de alimente bogate în magneziu, cum ar fi legume cu frunze verzi, cereale integrale, cacao şi nuci.
index„Deficitul de magneziu este asociat cu o serie de boli” a spus dr. Fudi Wang de la Universitatea Zheijiang din Hangzhou, China.  „Rezultatele studiului nostru oferă informaţii importante pentru recomandările dietetice, pentru că pot fi reduse riscurile pentru sănătate apărute ca urmare a unui deficit de magneziu”, sunt de părere cercetătorii.
Societatea Germană pentru Nutriţie recomandă un consum zilnic între 350-400 de miligrame de magneziu pentru bărbaţi şi 300-350 de miligrame de magneziu pentru femei. Magneziul este vital pentru organismul nostru, deoarece este necesar pentru funcţionarea multor enzime ale metabolismului.
Oamenii de ştiinţă chinezi au analizat datele din 40 de studii individuale care au testat o relaţie între aportul de magneziu în alimente şi diferite riscuri pentru sănătate. În SUA s-au efectuat 22 de studii, şase în China, cinci în Japonia, două în Suedia şi câte unul în Marea Britanie, Spania, Australia, Finlanda şi Germania.index
Echipa de cercetare a observat că cei care au consumat alimente bogate în magneziu au prezentat o probabilitate foarte scăzută de a avea diabet zaharat şi boli ale arterelor coronare şi rareori au avut accident vascular cerebral. De asemenea, un consum de 100 mg./zi de magneziu scade cu 22% riscul de insuficienţă cardiacă, cu 7% riscul de accident vascular cerebral, cu 19% riscul de diabet şi reduce cu 10% rata de mortalitate.
Autorul principal al studiului, dr. Fudi Wang, este de părere că un deficit de magneziu este o probemă comună şi de multe ori este neglijat pentru sănătatea publică. Al optulea element cel mai frecvent din scoarţa planetei noastre şi un mineral biologic esenţial activ pentru viaţă, magneziul este un cofactor critic pentru sute de enzime şi este necesar pentru sinteza de acid nucleic şi pentru producerea de energie. Prin urmare, deficitul de magneziu poate duce la numeroase afecţiuni şi boli. indexCauza principală a deficitului de magneziu este de multe ori aportul alimentar insuficient. Studiile epidemiologice indică faptul că nivelurile scăzute de magneziu seric pot creşte riscul unei game largi de boli, inclusiv boli pulmonare, sindrom metabolic, diabet de tip 2, boala Alzheimer, boli cardiovasculare. Pe baza unor dovezi epidemiologice, mai mult de jumătate din populaţia SUA nu satisface doza zilnică recomandată pentru aportul alimentar de magneziu, ceea ce duce la o prevalenţă ridicată, estimată la aproximativ 15% de deficit de magneziu. Rezultatele studiului au mai arătat că americanii şi europenii consumă prea puţine alimente bogate în magneziu. Potrivit studiului, în Statele Unite ale Americii şi în Europa, aportul zilnic de magneziu prin intermediul produselor alimentare este în medie mai mic decât cantităţile recomandate. Concluzia studiului este că un consum de alimente bogate în magneziu este benefic pentru starea generală de sănătate.

Surse: www.heilpraxisnet.de – 2 ianuarie, www.biomedicalcenter.com

Ada IONESCU